Skulptūros atidengimo ceremonijoje dalyvavo prezidentas Valdas Adamkus ir ministras pirmininkas Andrius Kubilius.

Kalbėdamas apie tuos laikus, kai Lietuvai buvo iškilęs išnykimo pavojus, Prezidentas pažymėjo, kad tuo metu lietuviai nepalūžo ir išgirdo varpo dūžius, kviečiančius naujam laisvam gyvenimui.

"V. Kudirkos tautinė giesmė – tai kelrodė žvaigždė ateinančioms kartoms, kuri nušvies kelią ne vieną tūkstantį metų", - sakė V. Adamkus.Valstybės vadovas sakė tikįs, kad jaunoji karta tai išgirs ir nesitrauks iš laisvės kelio.

Kviesdamas visus sugiedoti V. Kudirkos "Tautišką giesmę", Prezidentas V. Adamkus sakė: "Tikiu, kad šiandien šis kvietimas visiems lietuviams visuose pasaulio kraštuose sugiedoti mūsų himną galingai nuskambės ir mes paskelbsime visoms pasaulio tautoms: Lietuvai –tūkstantis metų".

Kaip BNS sakė Labdaros ir paramos fondo V.Kudirkos vardui įamžinti steigėjų pirmininkas Gintautas Česnys, V.Kudirkos atminimui įamžinti skirta panašiai tiek, kiek išleista fejerverkams pasitinkant 2009-uosius.

Naujųjų metų naktį Vilniaus Katedros aikštėje vykęs vokiečių šviesos efektų kūrėjo Gerto Hofo šviesų ir muzikos spektaklis atsiėjo apie 2 mln. litų.

"Kainavo nemažai, bet į dangų išleidžiame tiek milijonų, o čia stovės kartų kartoms", - tikino V.Kudirkos fondo steigėjų pirmininkas.

Nors konkurso paminklui kurti nugalėtojai - skulptorius Arūnas Sakalauskas ir architektas Ričardas Krištapavičius - paaiškėjo 2004 metais, projekto įgyvendinimas užtruko. Paminklą planuota pastatyti 2006 metais, vėliau terminas nukeltas iki 2007-ųjų liepos.

"Gal truputį vėlavo, bet kūrybinio proceso nepagreitinsi. Mes labai lipome skulptoriui ant kulnų, o jis labai atsakingai pažiūrėjo į savo darbą", - sakė G.Česnys.

Apie tai, kad vertėtų "Tautinės giesmės" autoriui pastatyti paminklą sostinėje, Vilniaus medikų Labdaros ir paramos fondas susimąstė, kai 1998 metais Kudirkos Naumiestyje buvo atidarytas V.Kudirkos muziejus, o Vilniuje, Santariškėse, - atidengtas medinis paminklas himno autoriui.

V.Kudirka (1858-1899) buvo rašytojas, publicistas, gydytojas, lietuvių tautosakos rinkėjas, vertėjas. Didžiąją dalį savo kūrybos jis paskelbė literatūros, politikos ir mokslo žurnale "Varpas". 1898-aisiais "Varpe" V.Kudirka išspausdino "Tautišką giesmę", kuri po 21 metų tapo valstybės himnu.