Kaip ketvirtadienį pranešė ministerija, Vyriausybei pateiktos pataisos, pagal kurias antstoliais ir jų padėjėjais negalėtų tarpti asmenys, nuteisti už sunkius ar labai sunkius nusikaltimus, nepaisant to, ar teistumas buvo išnykęs arba panaikintas. Taip pat už kitus nusikaltimus nuteisti asmenys šių pareigų negalėtų užimti, jei nuo bausmės dienos nepraėjo bent penkeri metai.

„Rengdami pataisas siekėme užtikrinti, kad valstybei svarbia ir atsakinga antstolių veikla Lietuvoje galėtų užsiimti tik nepriekaištingos reputacijos, jokių susijusių interesų neturintys asmenys. Tokius pačius reikalavimus siūlome kelti ir antstolio padėjėjams, kadangi jų funkcijos iš esmės prilygsta antstolio funkcijoms“, – sako teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Didinant antstolių veiklos skaidrumą taip pat siūloma įtvirtinti draudimą antstoliui ar antstolio padėjėjui, vykdant jam nustatytas funkcijas, naudotis paslaugomis savo, sutuoktinio ar artimo giminaičio įmonės, kurios veikla yra susijusi su skolų išieškojimu, turto saugojimu, turto vertinimu, teisinėmis konsultacijomis, tarpininkavimo paslaugų teikimu.

Siekiant operatyvesnio proceso nagrinėjant skundus dėl antstolių procesinių veiksmų, pataisomis numatoma Teisingumo ministerijai ir Antstolių rūmams suteikti teisę skundus perduoti antstoliams nagrinėti Civilinio proceso kodekso nustatyta tvarka. Be to, siūloma, kad Antstolių rūmų atsakymai į asmenų prašymus ir skundus dėl antstolio veiksmų galėtų būti skundžiama teismui.

Kaip ir pretendentams į advokatus ar notarus, antstoliais tapti siekiantiems asmenims bus privaloma turėti ne žemesnį negu magistro aukštojo universitetinio teisinio išsilavinimo laipsnį. Kyla ir antstolių padėjėjų kvalifikacijos reikalavimų kartelė: antstolių padėjėjams atsiranda pareiga nuolat kelti kvalifikaciją ir dalyvauti mokymuose, įvedama antstolių padėjėjų atestacija – periodinis dalykinių žinių ir gebėjimų vertinimas.

Ministerijos teigimu, aukštesni kvalifikacijos reikalavimai antstoliams ir jų padėjėjams sukuria papildomas garantijas, kad vykdant valstybės kontroliuojamas priverstinio išieškojimo funkcijas bus siekiama geriausio praktinio rezultato, maksimaliai užtikrinant išieškotojo ir skolininko interesų balanso.

Taip pat naujas reglamentavimas papildytų antstolių teikiamų paslaugų sąrašą – jie galėtų aukciono tvarka realizuoti turą.