Teisingumo ministerija siūlo nustatyti, kad rengiant teisės aktų projektus, prie jų būtų prisegama pažyma apie tai, kokių pastabų iš piliečių ar organizacijų sulaukta, į kurias iš jų yra atsižvelgta, o į kurias ne ir dėl kokių priežasčių. Taip bus galima aiškiai matyti ir įvertinti visuomenės nuomonę bei argumentus, kuriais remiantis buvo priimtas vienas ar kitas sprendimas.

„Turime skatinti aktyvų piliečių dalyvavimą kuriant teisę, nes tai vienintelis būdas užtikrinti, kad priimami sprendimai geriausiai atitiktų visuomenės lūkesčius. Šiuo metu institucijoms yra privalu visus teisės aktų projektus pateikti viešam derinimui, tačiau, deja, kol kas dar ne visuomet institucijos piliečių teisę pateikti pastabas supranta ir kaip savo pareigą jas įvertinti. Siūloma nauja tvarka leis užtikrinti, kad tai būtų daroma visai atvejais“, - ministerijos pranešime spaudai teigia viceministras Tomas Vaitkevičius.

Kartu siūloma nustatyti, kad prie teisės akto projekto būtų pridedama ir informacija apie tai, kokie asmenys tiesiogiai dalyvavo rengiant ar inicijavo siūlomus teisės aktų pakeitimus. Taip siekiama užtikrinti visišką teisės aktų rengimo skaidrumą, eliminuojant galimybes priimti tik vienai ar kitai interesų grupei naudingus sprendimus.

Šiuo metu konsultuotis su visuomene yra privalu rengiant visus Vyriausybės priimamus teisės aktų projektus. Jie yra viešai skelbiami Seimo teisės aktų informacinėje sistemoje, kur kiekvienas pilietis ar organizacija gali su jais susipažinti bei pateikti savo pastabas, komentarus. Tačiau kol kas čia piliečių aktyvumas nėra didelis. Iš viso, nuo 2009 m. birželio 15 d. (nuo kada pradėjo veikti ši sistema), joje patalpintiems 3657 teisės aktų projektams piliečiai pateikė 1484 pastabas bei komentarus.

Kad būtų dar paprasčiau stebėti valstybės planuojamus sprendimus, visos organizacijos gali pateikti bet kuriai ministerijai prašymą jas atskirai informuoti apie visus rengiamus teisės aktų projektus, nurodant temą, kuri juos domina.

Siūlomus pokyčius numatantis Vyriausybės nutarimo projektas šiuo metu yra pateiktas visuomenei susipažinti ir suinteresuotoms institucijoms derinti. Patikslintas po pastabų jis bus teikiamas Vyriausybei.