Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė siūlymui svarstyti tokias pataisas, tačiau tam, kad įstatymo pataisos būtų priimtos, Seime reikia dar dviejų balsavimų.

„Anksčiau nepagalvojome, kad gali susiformuoti tokia teismų praktika, kai žmogui apribojama galimybė patekti į namus, bendrauti su savo šeimos nariais tris-keturis mėnesius, tačiau jis turi ūkį. Tuomet kas turi atlikti ūkio darbus? Šitas klausimas nėra išsprendžiamas. Išeina taip, kad apribojame teisę vyrui tris mėnesius būti namie, o visi ūkio darbai krenta moteriai ant pečių", - aiškino politikas.

Jo teigimu, tokiais atvejais auka pripažinta moteris turi arba pati imtis visų ūkio darbų, arba samdyti kitą asmenį, tačiau tai nenaudinga finansiškai.

„Jeigu moteris prašys vyro, kad jis ateitų padėti susitvarkyti ūkio darbus, tai užfiksavus policijoje tokį įvykį, jį išveš į Šiaulių tardymo izoliatorių", - teigė parlamentaras.

Remigijus Žemaitaitis
„Papasakosiu pavyzdį iš Šilalės: moteris turi du nepilnamečius vaikus, virš 30 galvijų, apie 100 hektarų žemės, o dabar yra sėjos pradžia. Tai išeina, kad vyras negali nieko daryti, nors jie kaip vyras ir žmona sutaria, tačiau vyrui buvo skirta tris mėnesius nesiartinti prie šeimos. Tiesiog buvo taip, kad dukra negrįžo penktadienį naktį, grįžo tik šeštadienį, tėvas supurtė ją, net nemušė, sakė „Ką tu galvoji, mergaite?", tai šita paėmė iš keršto iškvietė policiją ir jį išvežė", - pasakojo R. Žemaitaitis.

Parlamentaro teigimu, pati motina teigia, esą jos vyras niekada nėra gyvenime smurtavęs, ir pritaria vyro nuomonei, kad naktį negrįžusią dukterį reikėjo išbarti.

R Žemaitaičio nuomone, prieš skirdamas nuobaudą smurtautojui teismas turėtų atsižvelgti į tai, ar asmuo už tai baudžiamas pirmą kartą, ar jau nebe pirmą.

„Dabar teismai į tai neatsižvelgia: mauna iš karto tris mėnesius. Kai kūrėme įstatymą nepagalvojome, kad nueisime tokių griežtų sankcijų linkme", - apgailestavo politikas.

„Tvarkietis" sako, kad teismai galėtų įpareigoti smurtautojus išsikelti iš namų, kuriuos gyvena karu su auka, tačiau jam esą galėtų būti leidžiama nustatytomis darbo valandomis atlikti ūkio darbus.

„Įsivaizduokite: prieš jus smurtauja, bet jūs nedirbate ir gyvenate iš ūkio. Tuomet išeina, kad jūs, kaip moteris, tris-keturis mėnesius negaunate jokių pajamų. Aš manau, kad vyrui turi išlikti pareiga rūpintis savo šeima šitais darbais. Man pačios moterys pasakoja: „Įsivaizduokite - aš per kitus žmones jam įdavinėju maistą, rūpinuosi". Jos sako, kad ar taip, ar taip vyras po trijų mėnesiu pareis gyventi - bus pasimokęs, nebeblūdys , bet bendrauti vis tiek reikės", - pasakojo parlamentaras.

DELFI primena, kad Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje buvo priimtas pernai gegužę, bet realiai veikti jis pradėjo nuo praėjusių metų gruodžio vidurio. Policija praneša, kad per keturis šių metų mėnesius buvo registruota 9819 pranešimų apie galimą smurtą artimoje aplinkoje, nustačius smurto atvejus pradėti 3309 ikiteisminiai tyrimai.