Tokias pataisas įregistravo grupė Seimo narių, tarp jų - Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas bei dalis šio komiteto narių, Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis.

Pasak A.Paulausko, pataisos teikiamos reaguojant į geopolitinę situaciją regione, be to, kuriozišką vadino situaciją, kai šiuo metu pusiau automatinius ginklus leidžiama įsigyti šaudymo būrelių nariams, ir šauliai fiktyviai tampa jų nariais norėdami legaliai turėti minimus ginklus.

„Kas yra keisčiausia, jei tu esi šaudymo būrelio narys, turi pažymėjimą, tu gali įsigyti tokį ginklą. Kai kurie šauliai ir stoja fiktyviai į tuos būrelius, kad gautų galimybę įsigyti ginklą, mes nutarėme, kad apsimetinėti nereikia, yra šaulys, supratingas visuomenės pilietis, patriotas, ir jis kaip šaulys gali įsigyti ginklą“, - BNS sakė A.Paulauskas.

Jis pabrėžė, jog šauliams suteikiant galimybę įsigyti ginklą numatyta pakankamai saugiklių: „įvedame daug saugiklių, tą patį policijos patikros reikalavimą, elgimosi su ginklų egzamino išlaikymą, šaulių vadų rekomendacijas ir taip toliau“.

Pataisų aiškinamajame rašte teigiama, kad siūlomi pakeitimai susiję su Lietuvos šaulių sąjungos ir aktyviojo kariuomenės rezervo paskirtimi bei „pasikeitusios geopolitinės situacijos regione pobūdžiu, kai pasirengimas reaguoti į iškylančius iššūkius ir reakcijos laikas tampa labai svarbiu faktoriumi atgrasančiu potencialų agresorių nuo karinės jėgos naudojimo Lietuvos teritorijoje“.

Kartu pažymima, kad pakeitimai leis taupyti valstybės lėšas, nes gynybos tikslams tinkami B ir C kategorijų ginklai galėtų būti įsigyjami ir saugojami šaulių ir aktyviojo rezervo karių lėšomis, jiems taip prisidedant prie valstybės gynybinės galios stiprinimo.

Taip pat įstatymo pataisų projekte įrašoma galimybė šauliams tarnybos metu nešiotis B ir C kategorijų ilguosius ir trumpuosius ginklus, jų šovinius, o ne tarnybos metu - savigynos tikslais nešiotis B ir C kategorijų trumpuosius šaunamuosius ginklus ir jų šovinius.

Taip pat pataisos nepaprastosios padėties atveju leistų šaulius prireikus panaudoti kaip sudedamąją Viešosios tvarkos apsaugos komendantūros dalį, taip braukiama ir nuostata, šiuo metu sudaranti teisines galimybes įvedus nepaprastąją padėtį iš šaulių laikinai paimti jų turimus ginklus ir šaudmenis.

Taip pat keičiant Karo padėties įstatyma būtų braukiama nuostata, kuri įvedus karo padėtį stabdytų Lietuvos šaulių sąjungos veiklą. Šiuo metu šaulių organizacijos teisinė forma yra asociacija, o pagal įstatymą įvedus karo padėti formaliai jų veikla turėtų būti stabdoma.

Seime anksčiau buvo svarstytas siūlymas šauliams namuose laikyti sąjungai priklausančius automatinius ginklus, bet tam nepritarta, argumentuojant pačios visuomenės saugumu. Pataisas grąžinus tobulinti, panašus projektas yra registruotas iš naujo.