Pagal šiuo metu nustatytą MMA tai būtų 114 Eur per mėnesį.

Pagal šiuo metu galiojantį įstatymą, tokiems vaikams mokama daugiau kaip dešimtmetį nekeista 57 Eur išmoka.

„Tokia parama yra nepagrįstai maža ir neatitinka būtinojo pragyvenimo lygio vienišoms šeimoms“, – sako projekto autoriai. Priėmus siūlomas įstatymo pataisas, jų teigimu, būtų mažinama socialinė atskirtis ir užtikrinamas minimalus pragyvenimo lygis labiausiai socialiai pažeidžiamų šeimų vaikams.

„Nors valstybė skiria pagalbą tėvų išlaikymo negaunantiems vaikams, ji yra apgailėtino dydžio ir jokiais standartais neužtikrina minimalaus pragyvenimo lygio. Tarp mūsų yra ne tik tobulos šeimos. Didelė dalis tėvų vaikus augina vieniši. Tai, kad šeima yra ne ideali, nereiškia, jog turime teisę ją pamiršti“, – teigė M. Majauskas.

Konservatoriai primena, kad Lietuva pasižymi itin aukštais skyrybų rodikliais ir dideliu skaičiumi tėvų, kurie vengia mokėti už savo vaikų išlaikymą. Šiuo metu valstybė papildomai išlaiko net 23 000 vaikų, kuriuos vengia ar nesugeba išlaikyti vienas iš tėvų.

„Nepagrįstai žema socialinė parama ir prastai išieškomos skolos iš tėvų, vengiančių mokėti už savo vaikų išlaikymą, lėmė, kad vienišos šeimos tapo didžiausia socialine grupe, gyvenančia skurdo rizikoje“, – sako įstatymo pataisų iniciatoriai.

Remiantis statistikos departamento duomenimis, skurdo riziką patiria net 46 proc. vienišų motinų (tėvų), auginančių vaikus.