Komisijos sprendimo projekte taip pat siūloma atnaujinti derybas su Rusija dėl dvišalio susitarimo, kuriuo Lietuva įsipareigotų tvarkyti sovietinio laikotarpio karių kapus Lietuvoje, tuo metu Rusija - nuo karo ir represijų nukentėjusių karių bei civilių kapaviečių Rusijoje priežiūros dvišalio susitarimo.

„Būtų taip, kaip visame pasaulyje: jie prižiūri mūsų kapus, pavyzdžiui, Sibire, mes prižiūrime jų kapus. Kodėl visos valstybės gali, o mes negalime?“, - BNS problemą kėlė Kultūros paveldo komisijos pirmininkė Gražina Drėmaitė

Ji atkreipė dėmesį, jog tokia idėja gimė po balandį vykusios mokslinės konferencijos „Patogus ir nepatogus paveldas“, kurioje ekspertai pasisakė už kultūros vertybių depolitizavimą.

Kaip nurodoma paveldo komisijos rašte, konferencijoje esą prieita išvadų, jog dalis sovietmečio paveldo, kaip karių kapai, Žaliojo tilto skulptūros, P.Cvirkos paminklas, vertinama prieštaringai, nes „funkcionuoja atminties, o ne istorijos lauke“, tačiau vis tiek turėtų būti išsaugomi.

„Paveldosauga turėtų vadovautis praeities negrįžtamumo principu ir saugoti paveldą tokį, koks jis yra, o ne tokį, kokio norėtųsi“, - nurodo komisija.

G.Drėmaitė patikino, kad prie Vyriausybės įsteigtoje taryboje dirbtų tik mokslininkai, taryba galėtų diskutuoti dėl kitų objektų, pavyzdžiui, paminklo Petrui Cvirkai, Žaliojo tilto skulptūrų. G.Drėmaitė pabrėžė, jog pastarųjų likimas „nėra kvestionuojamas“, kadangi šių metų pradžioje Kultūros paveldo vertinimo taryba jų neišbraukė iš Kultūros vertybių registro.

G.Drėmaitė pripažino, kad esminį akcentą mokslinė taryba vis dėlto skirtų būtent kapams.

„Lenkai su lietuviais sutaria, kad vieni kitų kapus prižiūrės, o su Rusija kažkaip neišeina. Vokiečiai padarę sutartis irgi su viešosiomis įstaigomis, ir čia viskas lyg eina. Departamentas ir Kultūros ministerija kažkaip nesprendžia tų tarptautinių reikalų - tai turėtų būti sprendžiama ir Užsienio reikalų ministerijos. Todėl manome, kad tokią tarybą būtų gerai įsteigti prie Vyriausybės“, - pridūrė G.Drėmaitė.

Komisija dėl siūlymo ketina apsispręsti šį penktadienį ir jo formuluotė, anot G.Drėmaitės, „dar gali šiek tiek keistis“.

Komisijos sprendime taip pat siūloma Kultūros ministerijai pradėti rengti Paveldo tvarkybos reglamentą dėl sovietinių karių kapų tvarkymo bei „užtikrinti sklandų sovietinio laikotarpio Lietuvos kultūros paveldo išsaugojimo procesą“.