Nenorintieji nutraukti kaupimo II pakopos fonduose galėtų tęsti dalyvavimą juose dabartinėmis sąlygomis, trečioji grupė gyventojų galėtų rinktis savanoriškai į šiuos fondus primokėti 2 proc. nuo atlyginimo, o valstybė jiems primokėtų dar 2 proc. nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio.

Apie tokius Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymus trečiadienį vykusiame jungtiniame Darbo partijos ir socialdemokratų frakcijų posėdyje kalbėjo socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas.

Posėdis buvo surengtas aptarti visą pensijų sistemos pertvarką, kurios esminiai stulpai – laipsniškas pensinio amžiaus ilginimas iki 65 metų ir papildomas kaupimas pensijai.

„Šnekant apie privatų pensijų kaupimą, siūloma pradėti pensijų kaupimo sistemos pertvarką. Siūlome sistemą atgaivinti, vadinkime taip. Yra trys variantai“, - pasakojo A. Bitinas.

„Pirmas variantas: žmonės tęsia dalyvavimą pensijų kaupime dabartinėmis sąlygomis ir moka toliau 2 proc. kaupiamajai įmokai“, - teigė viceministras.

Kaip žinoma, Seimas yra sumažinęs pervedimus iš „Sodros“ į privačius pensijų fondus nuo 5,5 proc. iki 2 proc. Sugrįžti prie ankstesnio lygio kol kas neketinama, bet galutinai ginčą dėl to turėtų užbaigti Konstitucinis Teismas, kuris nutars, ar Seimo sprendimas pažeidžia Konstituciją, ar ne.

„Antras variantas: per metus nuo pertvarkos pradžios dalyviai turi teisę nutraukti dalyvavimą pensijų kaupime ir grįžti atgal į „Sodrą“, - pasakojo socialinės apsaugos ir darbo viceministras A. Bitinas.

Šiuo metu nutraukti sutartį su II pakopos privačiu pensijų fondu galimybių nėra. Pagal esamą sistemą, nutarus dalį pensijos kaupti II pakopos fonduose, apie ketvirtadaliu turi sumažėti valstybės mokama senatvės pensija, kurios dydis priklauso ir nuo darbo stažo bei iš dalies nuo sumokėtų įmokų į „Sodros“ biudžetą.

„Trečias variantas, pensijų kaupimo dalyviai gali savanoriškai mokėti papildomus 2 proc. nuo darbo užmokesčio ir tuomet valstybė dar papildomai mokėtų 2 proc. subsidiją nuo šalies vidutinio darbo užmokesčio. Tokia galimybė būtų tik tiems, kurie savanoriškai nutartų ateiti į fondą, dar kartą pasirašyti sutarties pakeitimą ir atitinkamai būtų mokamos subsidijos“, - reziumavo A. Bitinas.

Pasak viceministro, į „Sodrą“ nutarusiam sugrįžti asmeniui taip pat nebebūtų taikoma nuostata, kad turi mažėti valstybės mokama senatvės pensija, bet tas, kas yra sukaupta per trumpą laiką privačiame fonde, negalės būti atiduodama „Sodrai“.

„Tai yra principinis klausimas, jeigu žmogus grįžta į „Sodrą“, tas kas jau yra sukaupta, be abejo, į „Sodrą“ nebus atsinešama, nes tai neįmanoma technologiškai, tačiau nuo tos dienos, kai jis grįžta, ja atsistato „Sodros“ pensija. Jis dabar jei išeina, prie 5,5 proc., kas buvo iki sumažinimo, jis netenka, jam sumažėjo apie 22 proc. Ir ta dalimi atitinkamai buvo prognozuojama, kad kaupimas turėjo padidinti. Tai šiuo atveju, jei žmogus grįžta į „Sodros“ sistemą, viskas kaip buvo, taip ir lieka, bet kaupimo nebelieka“, - aiškino viceministras atsakydamas į socialdemokratės Irenos Šiaulienės klausimą.

Tačiau A. Bitinas pridūrė, kad II pensijų kaupimo pakopa yra pritaikyta žmonėms, kurie gauna vidutines pajamas, tuo tarpu turtingieji gali rinktis III pensijų kaupimo pakopą ir mokėdami mokesčius „Sodrai“, kaupti privačiuose fonduose kas mėnesį mokėdami ten tam tikrą įmokos dalį savų lėšų.

„Mūsų tikslas nėra skatinti turtinguosius, kad jie dalyvautų. Aišku, reikia ir tą daryti, kad žmonės geriau eitų į pensijų fondus, o ne pirktų nuosavybes, kas yra dabar galbūt. Bet šitą dalyką norime orientuoti labiau į vidutines pajamas gaunančius žmones“, - sakė viceministras.