V. Gailius siūlo priimti Elektroninių ryšių įstatymo pataisas, kurios įpareigotų mobiliojo ryšio operatorius registruoti išankstinio mokėjimo SIM korteles bei nustatyti jų pirkėjų tapatybę - vardą ir pavardę, gimimo datą, gyvenamąją vietą ir asmens dokumento duomenis.

"Pastaruoju metu nusikaltimų skaičius, kai asmenys planuoja ir vykdo veiklą naudodamiesi išankstinio mokėjimo SIM kortelėmis, tiktai didėja. Kortelės kartu su mobiliojo ryšio telefonų aparatais keičiamos kelis kartus per dieną, tai gerokai apsunkina ir lėtina kriminalinės žvalgybos, ikiteisminius tyrimus. Kortelių naudotojų tapatybei nustatyti sugaištama per daug laiko, o surinkti duomenys praranda aktualumą. Todėl būtina imtis konkrečių papildomų priemonių, jei norime pakeisti situaciją", - teigia Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas V. Gailius.

Jo duomenimis, nemaža dalis Europos valstybių yra įtvirtinę privalomą išankstinio mokėjimo paslaugų vartotojų duomenų kaupimą. Tai - Vokietija, Ispanija, Italija, Graikija, Slovakija, Bulgarija, Norvegija, Prancūzija. Šiuo metu atitinkamos teisinio reguliavimo pataisos rengiamos ir Latvijoje.

Europos Sąjungos vidaus reikalų ministrai 2008 m. buvo pažymėję, kad būtina kovoti su anoniminiu mobiliojo ryšio naudojimu. Pavyzdžiui, Italijoje nuo 2003 m. mobiliųjų telefonų kortelių (SIM) savininkai turi būti identifikuojami prieš paslaugos aktyvavimą. Norvegijoje nuo 2005 m. yra draudžiamos neregistruotos išankstinio apmokėjimo mobiliųjų telefonų kortelės, paslaugų teikėjai saugo kiekvieno naudotojo vardą, pavardę ir adresą. Ši informacija suteikia galimybę identifikuoti registruotą asmenį ir nustatyti geografinę vietą esant pagalbos skambučiui.

Vokietijoje išankstinio apmokėjimo kortelės mobiliesiems telefonams parduodamos tik pateikus asmens duomenis. Pagal Vokietijos telekomunikacijų įstatymo nuostatas, bet kuris telekomunikacijų paslaugą teikiantis subjektas privalo kaupti paslaugų gavėjo asmens duomenis, t. y. asmens vardą, pavardę, adresą ir gimimo datą. Tai taikoma ir išankstinio mokėjimo kortelių pirkėjams.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (445)