Visagino ligoninės direktorius Kastytis Matulevičius sako, kad ligoninė plečia veiklą, siūlo naujų paslaugų. Ligoninėje liko Chirurgijos, Akušerijos-ginekologijos bei Reanimacijos skyriai. Antra vertus, sensta ligoninės gydytojai: joje nemažai dirba pensinio ir priešpensinio amžiaus darbuotojų, kurie į Visaginą atvyko 1988 m., pastačius ligoninę.

Iš pradžių ligoninė darbuotojų ieškojo skelbdamasi teritorinių ligonių kasų, ministerijų interneto svetainėse. Procesas buvo lėtokas, tad teko skelbtis didžiųjų miestų laikraščiuose. „Tai davė rezultatų: sulaukėme vieno terapeuto, galų gale, patys imame ruošti specialistus: apmokėta už antrinę rezidentūrą, tad ruošime pulmonologą, endokrinologą“, – vardija K. Matulevičius.

Visagino ligoninei dar trūksta pulmonologo, endokrinologo, vidaus ligų gydytojo, akušerio-ginekologo, okulisto, neurologo. „Skambino gydytojų iš Ukrainos: esame rusiškai kalbantis miestas, jie čia galėtų atvažiuoti dirbti. Suteikėme informaciją, ką jie turėtų padaryti, kad gautų teisę dirbti Lietuvoje. Jie bėga nuo karo“, – sakė K. Matulevičius.

Visaginas
Pasak ligoninės direktoriaus, Visaginas jaunimo nevilioja, nes šis nenori važiuoti į periferiją. Mokslus baigęs jaunas žmogus nori gyventi geriau, siekia kvalifikacijos kėlimo, tad dažnai susideda daiktus ir išvažiuoja į užsienį arba lieka dirbti didžiuosiuose miestuose.

Jo tvirtinimu, darbo sąlygos visur Lietuvoje vienodos, gal tik didžiosiose klinikose galima daugiau mokėti ypatingai retiems ar siauros specializacijos profilio specialistams. „Bendro profilio specialistams ypatingų sąlygų negalime sudaryti. Dabar rajonuose ir butų nuoma, ir pirkimas daugiau mažiau vienodas: kai kur rajonuose butus galima išsinuomoti už komunalinius mokesčius“, – dėstė ligoninės vadovas. Visagine išsinuomoti butą galima už 50-200 Lt, kartais tereikia susimokėti komunalinius mokesčius. Praėjusiais metais vidutinis gydytojo atlyginimas Visagino ligoninėje siekė 3282 Lt.

„Čia žalias mietas, atvykus iš Vilniaus ar Kauno net kvapas kitas. Miestas miške. Idealios sąlygos jaunai šeimai auginti vaikus. Jei nori pramogų, visada galima nulėkti iki Vilniaus ar Kauno“, – į Visaginą vilioja ligoninės direktorius.

Merė: atvykusiems gydytojams skiriame tarnybinį butą

Dalia Štraupaitė
„Nežinau, kas bijo čia gyventi. Kodėl? Kad yra radioaktyvaus kuro kapinynas? Visaginas yra švariausias miestas Lietuvoje – aplink ežerai, atlikti visi Drūkšių ežero pakrantės, vandens, gamtos tyrimai – nėra jokių pažeidimų. Kadagiai auga, sugrįžo gervės, kurios gyvena tik gražiausioje švariausioje aplinkoje“, – sako Visagino merė Dalia Štraupaitė.

Pasak D. Štraupaitės, blogai, kad gydytojai nenori čia važiuoti gyventi: atvykusiam gydytojui suteikiamas tarnybinis butas. „Padedame kiek galime – ir ligoninė peržiūri atlyginimus, kad tik pas mus atvažiuotų medikai. Šiandien mums labai reikia medikų ir aš tikrai manau, kad mes surasime bendrą kalbą, suteiksime dideles algas, tarnybinius butus ir padėsime visokeriopai tiems, kurie atvažiuos pas mus į darbą“, – kalbėjo merė. Ji pastebi, kad komunaliniai mokesčiai žiemą gana brangūs, tačiau tokia pat situacija ir kituose miestuose.

D. Štraupaitės teigimu, šiandien miestas ne traukiasi, o auga: jame gyvena 25 158 gyventojai. Šįmet į pirmą klasę atėjo viena klase daugiau pirmokų. Be to, miestas kompaktiškas, jame, priešingai nei Vilniuje ar kituose didmiesčiuose, nestinga darželių.