Grupės skirtingoms frakcijoms priklausančių Seimo narių teikiamas projektas siūlo įtvirtinti šeimos autonomijos principą, taip pat jame nekalbama apie fizines bausmes - nurodyta, kad drausminti vaikus draudžiama juos kankinant.

Projektas numato, kad savo pareigas vengiantį atlikti vaiką, taip pat už drausmės pažeidimus, tėvai ar teisėti atstovai gali atitinkamai drausminti savo nuožiūra, išskyrus fizinį ar psichinį kankinimą, kitokį žiaurų elgesį, vaiko garbės ir orumo žeminimą.

Šeimos autonomijos principas apibrėžiamas kaip „vaikų ugdymas šeimoje pagal šeimoje puoselėjamas vertybes“. „Nė viena šeima neturi patirti kišimosi į jų gyvenimą ir turi teisę būti įstatymo nuo jo ginama, išskyrus tuos atvejus, kai tai yra būtina siekiant apsaugoti prigimtinius vaiko interesus ir jei to neįmanoma pasiekti kitomis priemonėmis“, - rašoma projekte.

Taip pat įtvirtinama, kad kiekvienas vaikas turi teisę žinoti savo tėvą ir motiną ir būti jų globojamas, o valstybė „neturi priimti tokių teisės aktų bei kitiems asmenims suteikti teisių, kurių pasekmė – iš vaiko atimta galimybė turėti tėvą ir motiną“.

Pagal projektą, iškilus pavojui vaiko gyvybei ar sveikatai, galima jį nedelsiant išskirti su tėvais ar kitais teisėtais jo atstovais, kitu atveju reikėtų teismo sprendimo.

Projektu taip pat siūloma įtvirtinti socialinę pagalbą socialinės rizikos, krizę išgyvenančioms šeimoms, vaikai savo ruožtu mokyklose turėtų būti rengiami gyvenimui šeimai, ugdant „pagarbą žmogaus gyvybei nuo jos pradėjimo iki natūralios mirties“.

Liutauras Kazlavickas
„Alternatyvus įstatymo projektas atsirado kaip bendra iniciatyva kartu su nevyriausybinėmis organizacijomis, dirbančiomis žmogaus teisių, vaiko ir šeimų gerovės srityse. Jis atsirado iš laukimo, nes Socialinės apsaugos ir darbo ministerija savo variantą rengė gana ilgai, ir iš noro konstruktyviai spęsti esamas problemas“, – teigia įstatymo projekto iniciatorius ir rengėjas Seimo narys Liutauras Kazlavickas.

Anot jo, pagrindinė idėja, kuo šis projektas skiriasi nuo ministerijos varianto – vizija, kad valstybė turi teikti tėvams pozityvią edukacinę bei socialinę pagalbą, o ne mojuoti botagu.

„Juk pagrindinis tikslas – sukurti veikiantį ir efektyvų Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą, o ne dokumentą, nurodantį, kaip prižiūrėti tėvus, – sako L. Kazlavickas. – Į pateiktą alternatyvų įstatymo projektą reikėtų žiūrėti kaip į galimybę patobulinti šiuo metu užregistruotą Ministerijos projekto variantą, kuris, mano nuomone, yra neišbaigtas. Tikiu, kad po darbo komitetuose, šių dviejų dokumentų pagrindu galime turėti progresyvesnį, efektyviau veikiantį vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą.”

Šį projektą kaip alternatyvą SADM siūlymams teikia per 40 Seimo narių, daugiausiai konservatorių, taip pat Lietuvos lenkų rinkimų akcijos, pavieniai kitų frakcijų atstovai. Tarp teikėjų - konservatoriai Rimantas Jonas Dagys, ekspremjeras Andrius Kubilius, Liutauras Kazlavickas, „tvarkietis“ Petras Gražulis, „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas, valstiečių ir žaliųjų atstovė Rima Baškienė ir kiti.
SADM projektas draustų vaikams taikyti fizines bausmes, taip pat siūloma nustatyti, kokio amžiaus vaikų nebūtų galima palikti vienų, šiuo metu tai nereglamentuojama. Tėvai turėtų pasirūpinti, kad vaikai iki 7 metų neliktų be suaugusių ar vyresnių nei 14 metų amenų priežiūros, o nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto 7-14 metų vaikai negalėtų būti palikti be pilnamečių priežiūros.

Projekte numatyta, kad vaiko paėmimas iš šeimos būtų galimas tik gavus teismo leidimą, ir tik skubiu atveju - kai yra grėsmė vaiko gyvybei ar sveikatai - būtų leidžiama paimti vaiką iš šeimos, į teismą kreipiantis jau po to. Numatoma, kad vaiko paėmimas būtų galimas tik išnaudojus prevencines priemones.