Iš viso naujajame Seime bus 82 nauji veidai, 5 jų į parlamentą grįžta po pertraukos. Į Seimą perrinkti 59 parlamentarai. Seime neliks didelio būrio politikos vilkų.

Štai socialdemokratų gretose nebebus Marijos Aušrinės Pavilionienės, Broniaus Bradausko, Birutės Vėsaitės, Benedikto Juodkos, Mildos Petrauskienės, Edvardo Žakario, Giedrės Purvaneckienės ir kitų.

B. Bradauskas pildys žmonos svajones

Pirmas už į Seimą nepatekusių socialdemokratų brūkšnio likęs B. Bradauskas sako neliūdintis.

„Visiškai jokio liūdesio, aš pats atsisakiau vienmandatės apygardos, sąraše dėl visa ko ėjau, rezultatu esu patenkintas – iš 30 vietos pakėlė į 15, aišku, to buvo per mažai. Dėl to, kad kai kurie mūsų partijos veikėjai darė ne tą, ką reikėjo daryti“, – DELFI sakė B. Bradauskas.

Jis aiškino turintis daugybę darbų sodyboje, taip pat medžioklę. „Galų gale, išsipildys žmonos svajonės nuvažiuoti kažkur į užsienį, kada oras geriausias. Sakykime, lapkričio mėnesį žmona jau dairosi į Jungtinius Arabų Emyratus, kažkur žada išvežti ir mane. Žmona labai džiaugiasi, kad nepakliuvau, aš ir jokio liūdesio nejaučiu, vieną kartą reikia baigti – man jau 73 metais – kiek čia beliko, reikia pagyventi ir sau“, – kalbėjo aistra medžioklei pagarsėjęs politikas.

1994-1996 m. B. Bradauskas ėjo aplinkos ministro pareigas, iš viso Seime praleido keturias kadencijas.

Bronius Bradauskas

B. Bradauskas sukritikavo socialdemokratų lyderius ir rinkimų štabą. Jo nuomone, nereikėjo priimti Darbo kodekso. Taip pat socialdemokratus B. Bradauskas kritikuoja už įvestas „Sodros“ lubas, prieš rinkimus nuskambėjusius pasisakymus apie mokesčių kėlimą. „Tai buvo lemiamos klaidos ir tai, kad gausime tik 17 vietų, o antrame ture iš tik 4 iš 21 – aš tikrai netikėjau, bet taip įvyko“, – sakė B. Bradauskas.

M. A. Pavilionienė: su tamsybininkais nenoriu turėti nieko bendra

„Jaučiuosi puikiai, nes su tamsybininkais aš nenoriu turėti nieko bendra. Taip vadinu naująją jėgą, užtenka man dėl kažko plėšytis. Ką darysiu toliau? Ilsėsiuos, pradėsiu pagaliau gyventi sau. Iki šiol visas mano aktyvus gyvenimas buvo kitiems, tad jaučiu jau užsitarnavusi teisę ir tikrai džiaugiuosi, kad nepateksiu į šį Seimą“, – sako socialdemokratė M. A. Pavilionienė.

M. A. Pavilionienei liūdna, kad Seime tikriausiai nebus kam ginti jos propaguotų idėjų. Tačiau ji sako prisidėsianti prie nevyriausybinių organizacijų, liks Šeimos planavimo asociacijoje, jei tik bus kreipiamasi, visada padės moterų organizacijoms.

Marija Aušrinė Pavilionienė
„Aš tapsiu laisvu žmogum, aš visada kalbėdavau tai, ką noriu, tą darysiu ir dabar, bet fiziškai būti ten, kur buvau, esant tokiai Seimo sudėčiai tikrai nenoriu. Visuomenine prasme savo gyvenime aš jau viską padariau“, – aiškina parlamentarė.

Kol kas ji teigia norinti pailsėti nuo įtampos. Neperrinkta Seimo narė sakė tikrai nuoširdžiai dirbusi ir dėkoja ją retinguojant aukščiau pakėlusiems rinkėjams. „Mano partija sąmoningai mane nuleido žemyn“, – aiškino iš 25 į 16 vietą rinkėjų pakelta M. A. Pavilionienė.

V. Aleknaitei Abramikienei iš karto viską mesti vargu ar pavyks

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos gretose nebebus politikos senbuvių Vilijos Aleknaitės Abramikienės, Vincės Vaidevutės Margevičienės, į parlamentą nebepateko Arvydas Vidžiūnas, Valentinas Stundys, Donatas Jankauskas. Į Seimą taip pat neišrinktas Kauno miesto tarybos narys, buvęs miesto meras Andrius Kupčinskas.

Vilija Aleknaitė-Abramikienė
„Politika visada buvo mano hobis, o per 20 metų tapo ir profesija, todėl iš karto viską mesti vargu pavyks. Tačiau šių rinkimų patirtis man kužda, kad visuomenė visai natūraliai jaučia naujų veidų poreikį. Naujų veidų, su kuriais ji sieja naujas viltis. Būtų gerai, jei jai netektų nusivilti“, – sako šeštos kadencijos Seime siekusi V. Aleknaitė Abramikienė.

Žirmūnų vienmandatėje apygardoje ekonomistei Aušrai Maldeikienei pralaimėjusi konservatorė kol kas neatskleidžia, ką darys toliau.

Pasak V. Aleknaitės Abramikienės, jau dabar matyti, kad naujasis politikos laikas nebus paprastas. Jos spėjimu, Seimo viduje matysime daug turbulencijos. „Nepaisant visų aplinkybių ir mano asmeninio pralaimėjimo, norėčiau bent kokio žmonių gyvenimo pagerėjimo“, – teigia politikė.

„Tiesiog pailsėsiu, žiūrėsiu, kaip dėliosis situacija, tada ir paaiškės tolesni planai. Kol kas esu ramybės būvyje, reikia atsikvėpti, apsižiūrėti, o po to, matyt, reikės kibti į darbus“, – teigia V. Stundys.

Valentinas Stundys

V. Stundys sakė tikrai neketinantis palikti politikos. „Mano nepatekimas priklausė nuo bendro rinkėjų požiūrio į mūsų partiją. Politikoje visada turi būti pasiruošęs netikėtumams, tai yra neišvengiama, visą laiką nebus stabilu, gali būti kilimai, kritimai, visuomenės pasitikėjimai, nepasitikėjimai yra neišvengiami. Tokia politiko duona“, – kalbėjo V. Stundys.

A. Lydeka atviras pasiūlymams

Liberalų sąjūdis neteko politikos senbuvių Dalios Kuodytės, Dalios Teišerskytės, Armino Lydekos.

„Tiesą pasakius, net nežinau, ką pasakyti. Jaučiuosi normaliai, ką veiksiu – nežinau“, – sakė dvi kadencijas Seime dirbusi D. Kuodytė.

„Apie tolimesnius planus nežinau. Esu atviras pasiūlymams ir idėjoms, manau, ką nors veiksiu. Mano amžius dar toks, kad dar kažką visuomenei naudingo galiu nuveikti. Man dar nėra 50, turiu patirties ir politiniame, ir akademiniame, ir diplomatiniame darbe. Manau, ką nors dar naudinga nuveiksiu“, – aiškino A. Lydeka.

Arminas Lydeka

Klausiamas, ar liks politikoje, ar gali pasukti į kitą sferą, A. Lydeka citavo lietuvių liaudies išmintį „Viešpats keliai neaiškūs“. „Ką gali žinoti, kaip likimas pavairuos gyvenimą, apie tai šiandien idėjų neturiu“, – dėstė pašnekovas.

D. Mikutienė mokysis geriau dirbti

Labiausiai nukraujavo Darbo partija – ji naujajame Seime turės tik du atstovus. Sekmadienį viltys dužo žemės ūkio ministrei Virginijai Baltraitienei ir Sveikatos reikalų komiteto pirmininkei Dangutei Mikutienei. Jau po pirmojo turo buvo aišku, kad su Seimu atsisveikins Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė, Artūras Paulauskas, Vytautas Gapšys, Gintaras Tamošiūnas, Mečislovas Zasčiurinskas, Vydas Gedvilas, Kęstutis Daukšys, Šarūnas Birutis ir būrys kitų „darbiečių“.

Dangutė Mikutienė
„Mokysiuos geriau dirbti. Turbūt blogai dirbau, kad nesulaukiau rinkėjų pasitikėjimo, vadinasi, reikia būti aktyvesnei, geriau dirbti, pasimokyti, politikos mokslus pagilinti. Rinkėjų valia yra šventas reikalas“, – teigė 16 metų Seime dirbusi Dangutė Mikutienė.

D. Mikutienė sakė tikrai iš politinio žemėlapio neišnyksianti. Parlamentarė aiškina, kad darbą reikia keisti kas septynerius metus, o ji Seime praleido jau 16. „Poilsiui laiko nėra, pailsėsim kitam pasaulyje, dabar reikia dirbti kiek galime“, – kalbėjo neperrinkta Seimo narė.

V. Baltraitienė ieškosis darbo

Žemės ūkio ministrė V. Baltraitienė Kėdainių vienmandatėje apygardoje vos 250 balsų nusileido save išsikėlusiam Dariui Kaminskui.

V. Baltraitienė sako greičiausiai dar iki gruodžio dirbsianti Vyriausybėje. „O paskui kaip visi normalūs žmonės ieškosiuos darbo. Be darbo nesiruošiu sėdėti, dar manau esanti pakankamai aktyvi, energinga ir mėginsiu dirbti, ieškoti“, – teigė pašnekovė.

Ministrė kol kas neatsisako minties likti politikoje ir žada aktyviai dalyvauti Kėdainių krašto gyvenime.

Virginija Baltraitienė

V. Baltraitienė pastebi Kėdainiuose pralošusi tik 250 balsų. „Yra kelios pralaimėjimo priežastys. Dirbant žemės ūkio ministre ir priimant kai kuriuos nepopuliarius, bet reikalingus sprendimus, tai atsisuka prieš patį ministrą. Kitas dalykas, turbūt vienintelei man per daugelį metų teko dirbti per tris krizes – Rusijos embargą, pieno krizę ir afrikinį kiaulių marą. Tai buvo trys dideli įvykiai, sukrėtę Lietuvos žemės ūkį ir tai atsiliepė“, – kalbėjo V. Baltraitienė.

Ministrės manymu, valstiečiai žalieji pradėjo savo rinkimų kampaniją krentant produkcijos kainoms ir su tuo arkliuku išjojo į viešumą. „O šnekant apie pačius Kėdainius, vietos žiniasklaida ir mano oponentas, kurį žiniasklaida rėmė, ir viena verslo grupė, kuri, manau, smarkiai palaikė, tuo naudojosi ir visus metus pylė tiek purvo, kiek nebuvo nė karto gyvenime. Matyt, žmonėms tai padarė tam tikrą poveikį“, – kalbėjo V. Baltraitienė, pabrėžusi, kad gerbia tokį žmonių pasirinkimą.

O. Valiukevičiūtė į estradą negrįš

„Tvarkos ir teisingumo“ gretose neliks tris kadencijas Seime dirbusios Onos Valiukevičiūtės, Rimo Antano Ručio ir Vytauto Kamblevičiaus.

„Gyventi toliau ketinu. Į estradą negrįšiu, apie politiką dar negalvoju, tiesiog reikia apsiprasti su mintim, kad esu laisva. Toliau žiūrėsiu, ką daryti, nekuriu jokių didelių planų“, – apie ateitį kalba O. Valiukevičiūtė.

Ona Valiukevičiūtė
12 metų Seime dirbusi O. Valiukevičiūtė sakė, kad malonesnis jausmas visą laiką jaustis užimtai. Dabar reikės priprasti būti laisvesnei.

„Dar liko trys posėdžiai, paskutinį kartą reikia himną sugiedoti, 12 metų turėjau atsakingas pareigas ypatingomis progomis užvesti himną, taigi dar paskutinį kartą sugiedosiu himną, laukia dar malonios akimirkos“, – kalbėjo praeityje garsi dainininkė.

Apie jau po pirmojo turo į Seimą nepatekusius parlamentarus galite skaityti čia.