Skundus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) jau parašė kelios partijos. Komisija aiškinasi, ar galėjo būti padarytas įstatymo pažeidimas. Seniūnai negali būti stebėtojais savo valdomoje teritorijoje, tačiau merams įstatymiškai tokio apribojimo nėra.

Partijos rašo skundus VRK

Lietuvos socialdemokratų partijos Širvintų skyriaus pirmininkė Anna Kuznecovienė teigia, kad jos partija, taip pat ir kitos partijos kreipėsi į VRK.

„Kol kas ji viską kaip ir oficialiai daro, nes yra stebėtoja patvirtinta nuo Darbo partijos, yra paėmusi atostogas, tiek ji, tiek vicemerai, tiek administracijos direktorė. Įstatyme yra numatyta, kad seniūnai ir seniūnų pavaduotojai negali būti stebėtojais savo seniūnijose. Tokiu atveju, analogiškai turėtų būti taikoma ir merams“, - kalbėjo A. Kuznecovienė.

Moteris vardino galimus pažeidimus, kurie vyksta balsuojančių namuose: „Čia jau kyla politinės etikos klausimas, pačios merės vyras yra kandidatas ir ji aktyviai ragina balsuoti. Kiek kalbėjau su stebėtojais, jie teigė, kad kai ji atvyksta, žmones pasimeta, yra įbauginti. Buvo teigiama, kad net neleidžiama išsinešti į kitą patalpą balsavimo biuletenio, žmogus turėtų balsuoti uždaroje patalpoje, kad nematytų nei komisijos nariai, nei stebėtojai. Feisbuke buvo komentaras, kuriame rašoma, kad moters tėvo primigtinai buvo prašoma prie jų akių visą procedūrą atlikti.

Stebėtojai irgi sakė, kad administracijos direktorė prieš atvykstant komisijai atvykdavo pas tuos žmones, įteikdavo kalendoriuką ir paragindavo balsuoti būtent už Darbo partiją, o vėliau pati stebėtojo teisėmis dalyvavo jų balsavime. Mes parašėme skundą VRK, kiek žinau, ir kitos partijos tai darė, ir aktyvūs piliečiai bei stebėtojai. Net neabejoju, kad rytoj bus organizuojami pavežėjimai savivaldybės.“

Z. Vaigauskas: bandysime išsiaiškinti, kaip ten buvo

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigė, kad įstatymu nėra draudžiama merui būti stebėtoju, tačiau draudžiama agituoti.

„Gavome tokį skundą, įstatymo pažeidimo nėra, nes ji yra tokia pati pilietė kaip ir visi. Seniūnams yra apribota, kad pas savo rinkėjus nevaikščiotų. Kol kas aš nemačiau skunde, kad ji kaip merė būtų agitavusi, bet mes pavedėme apygardai patikrinti, ar iš jos pusės nebuvo kažkokio tiesioginio agitavimo“, - kalbėjo Z. Vaigauskas.

Paklaustas, jeigu įstatymas draudžia seniūnams būti stebėtojais, gal turėtų būti apribota ir merų teisė, Z. Vaigauskas teigė, kad merus išsirenka patys žmonės: „Aš nežinau, mes galvojam, kad pareigūnai, kuriuos išrenka žmonės ir kuriais pasitiki piliečiai, turėtų būti tie, kurie gerbia įstatymus ir jų nepažeidinėja. Tokia pradinė prielaida turėtų būti, nebent jie daro kažkaip kitaip ir yra akivaizdūs įrodymai. Pagal įstatymą, tai nors ir Prezidentė galėtų vaikščioti ir žiūrėti. Bet aišku, kad stebėtojui jokiu būdu negalima agituoti, dalinti kažkokią medžiagą. Kaip ten iš tikrųjų buvo, tai bandysime išsiaiškinti.“

VRK pirmininkas pabrėžė, kad svarbiausia yra balsavimo slaptumas: „Jokiu būdu neturi būti pažeistas slaptas balsavimas. Čia esmė ir yra. Komisijos nariai turi palikti tą žmogų, už tą procesą atsako komisijos nariai, ne stebėtojai. Jeigu ten buvo tokio tipo pažeidimų, tai jau negerai.“

Turėtų nepiktnaudžiauti teisėmis

VRK narys, kuris aiškinosi situaciją, Rokas Stabingis teigė, kad Ž. Pinskuvienė neturėtų piktnaudžiauti savo teisėmis bei prisiminė praėjusius rinkimus.

„Ryte turėjau tokį pranešimą, kad jai yra išduotas stebėtojo pažymėjimas, ji važinėjo kartu. Šiuo atveju kilo konfliktai tarp merės ir kitų stebėtojų. Ji kaip merė turi tas stebėtojo teises, bet turėtų nepiktnaudžiauti“, - kalbėjo R. Stabingis.

Komisijos narys prisiminė praėjusius rinkimus, kai taip pat kilo problemų su Ž. Pinskuviene: „Čia išskirtinis atvejis. Ž. Pinskuvienė per praeitus savivaldos rinkimus aktyviai įsitraukė į tą kompaniją, važinėjo mieste. Paskui mums teko prašyti, kad ji jau sekmadienį iš viso būtų namuose ir nedarytų jokių aktyvių veiksmų. Šiuo atveju ji nekandidatuoja, jeigu jai išdavė pažymėjimą, ji turi tas teises, jeigu jomis piktnaudžiaus, pažymėjimas gali būti ir atimtas.“

Komisijos narė: Ž. Pinskuvienė daro spaudimą

Moteris, mačiusi, kaip vyksta balsavimas namuose, kai ten lankosi Ž. Pinskuvienė teigė, kad nors oficialiai stebėtojai negali vadovauti ar daryti įtakos, Ž. Pinskuvienė pati nustatinėja taisykles ir viskam vadovauja.

„Pavyzdžiui, ji nurodo, kokia kalba turi vykti procedūros, viską filmuoja, nors tai daryti pagal VRK rekomendacijas yra draudžiama, ji daro spaudimą komisijos darbui, sukelia didelę psichologinę įtampą, nuolat sako, kad balsavimas vyksta ne pagal įstatymą. Pavyzdžiui, ji neleido lenkiškai paaiškinti žmonėms, kurie moka tik tą kalbą, ką daryti su biuleteniais“, - pasakojo moteris.

Pati Ž. Pinskuvienė situacijos nekomentavo ir teigė, kad jai yra savaitgalis ir ji su žurnalistais nesikalbės.

Anuliuotas stebėtojo pažymėjimas

Šeštadienio vakare „Krašto naujienos“ informavo, kad gavo Molėtų – Širvintų apygardos Nr. 54 rinkimų komisijos pirmininkės Irenos Sabaliauskienės pranešimą, kad pagal pateiktus skundus 2016 m. spalio 8 d. priimtas sprendimas anuliuoti Živilės Pinskuvienės stebėtojo pažymėjimą Nr. 54-19.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (976)