Rusijos aviacija pastarąją savaitę itin aktyviai bombarduoja nuosaikiųjų sukilėlių, vadinamosios „Laisvosios Sirijos armijos“ pozicijas, nors tikinama, kad atakuojami teroristų iš „Islamo valstybės“ taikiniai. Be šio akivaizdaus melo aiškėja ir kitas: iš mūšių laukų skrieja filmuoti vaizdai, įrodantys, kad Kremlius melavo ir dėl Rusijos sausumos pajėgų neįsitraukimo į karą Sirijoje.

Rusijos įsitraukimas neliko nepastebėtas

Vaizdai iš Sirijos pastaruoju metu vėl prikaustė pasaulio dėmesį. Beveik ketverius metus trunkantis pilietinis karas jau kurį laiką atrodė daugeliui pabodęs, įgrisęs ir beviltiškai įstrigęs. Nei žiniasklaidos, nei tinklaraštininkų beveik nebedomino naujienos iš fronto, o JAV vadovaujamos koalicijos antskrydžių prieš „Islamo valstybę“ ataskaitos retai sulaukdavo dėmesio.

Viską pakeitė rugsėjo pabaigoje prasidėjęs daugeliui netikėtas Rusijos karinių pajėgų įsitraukimas į Sirijos konfliktą.

Iš pradžių žaibiškai permetusi dešimtis karo lėktuvų, šimtus karių ir aptarnaujančio personalo Rusija pradėjo antskrydžių kampaniją, kurią plačiai nušvietė Kremliui lojali žiniasklaida.

Šią savaitę Rusija perėjo ne tik į karinį, bet ir informacinį bei viešųjų ryšių puolimą. Po pašaipų bei kritikos dėl Rusijos aviacijos naudojamų „kvailų“ arba laisvakričių bombų, pasipylė iš bepiločių orlaivių bei smogiamųjų lėktuvų filmuoti vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuoti smūgiai „protingomis“ – pagal palydovų signalus koreguojamomis bombomis bei taikliomis raketomis.

Be to, Rusija pirmą sykį kariniuose veiksmuose panaudojo iš laivų paleistas „Klub“ šeimos raketas „Kalibr“. Tiesa, ne visai sėkmingai, mat iš Rusijos karo laivų, buvusių Kaspijos jūroje, paleistų 26 raketų keturios nukrito Irane.
Rusija iš Kaspijos jūros tvirtina paleidusi raketas į Siriją
Likusios pasiekė taikinius Sirijoje tačiau, priešingai nei tvirtina Rusija, pataikė ne į „Islamo valstybės“ taikinius, o į Maskvos remiamo Basharo Al-Assado režimui besipriešinančių sukilėlių pozicijas.
Rusijos raketos, paleistos į Siriją

Tiesioginė parama iš oro ir „patarimai“ nuo žemės

Vis dėlto ketvirtadienį prasidėjusi Sirijos režimo sausumos operacija parodė, kad Kremlius neapsiriboja vien iš anksto išžvalgytų taikinių naikinimu – tokiai stacionarių taikinių bombardavimo kampanijai, naikinant ginklų sandėlius, komunikacijos centrus ir kitus objektus Rusija ne vieną mėnesį turėjo kaupti informaciją.

Maskvai, kaip įtariama, nemažai padėjo Izraelis, gerai išžvalgęs Sirijos teritoriją ir pateikęs „pageidaujamų“ taikinių sąrašą.
Maskvai, kaip įtariama, nemažai padėjo Izraelis, gerai išžvalgęs Sirijos teritoriją ir pateikęs „pageidaujamų“ taikinių sąrašą.

Tačiau prasidėjus Sirijos režimo sausumos operacijai atsirado daugiau mobilių, arba vadinamųjų momentinių taikinių – transporto priemonių, žmonių susitelkimo vietų.

Taip Rusijos karo aviacija – ne tik tie dešimtys Sirijoje dislokuotų karo lėktuvų, bet ir keliolika atakos sraigtasparnių Mi-24 šią savaitę tapo režimo pajėgų paramos iš oro priemone. Tokia situacija iš dalies yra logiška, mat dėl techninių gedimų, netinkamos orlaivių priežiūros ir praradimų mūšio lauke savo šturmo aviacijos praktiškai nebeturinti Sirija priversta kliautis rusais.

Videoreportažas iš rusų sraigasparnių antskrydžių:

Tačiau pažemiui skraidantys ir taikinius raketomis naikinantys Rusijos atakos sraigtasparniai Mi-24, dėl savo šarvų praminti skraidančiais tankais, – ne vienintelis artimas sirų kontaktas su rusais.

Video, kur nuo 0.20 sek matomi rusų kariai:

Į pastarųjų sraigtasparnius iš automatinių ginklų beviltiškai pliekiantys ir šūkiais „alahu akbar“ ( arab. „Dievas yra didis“) palydintis sukilėliai šiomis dienomis susidūrė ir su kitu dievu.

Būtent „karo dievu“ praminta artilerija pastaraisiais metais buvo pritilusi Sirijoje, išskyrus pavienius apšaudymus, – sviedinių ir pačių pabūklų pritrūkusi režimo armija į sukilėlių puolimus neretai atsakydavo savotišku teroru – bombarduodavo jų pozicijas primityviomis bombomis-statinėmis.

Tačiau Rusijos karinė pagalba sirams dabar jau yra akivaizdi – sausumos puolimą režimo armija pradėjo galingu artilerijos paruošimu: ketvirtadienį masiškai šaudyta iš įvairaus kalibro pabūklų, tarp jų ir Ukrainoje liūdnai pagarsėjusių salvinės ugnies sistemų „Grad“.

Vis dėlto iš kelių paviešintų vaizdo įrašų matyti, kad prie koordinuoto visų rūšių ginklų panaudojimo nepratusius sirus reikia tiesiogine tų žodžių prasme „pavedžioti už rankelės“. Keliuose Sirijos režimo armijos užfiksuotuose įrašuose aiškiai girdėti ir net matyti rusų kariniai patarėjai, kurie koreguoja artilerijos ugnį strategiškai svarbioje al Gabo lygumoje šalies vakaruose.
Keliuose Sirijos režimo armijos užfiksuotuose įrašuose aiškiai girdėti ir net matyti rusų kariniai patarėjai, kurie koreguoja artilerijos ugnį strategiškai svarbioje al Gabo lygumoje šalies vakaruose.

Sukilėliai anksčiau šiais metais įsitvirtino tame regione po laimėjimų, kurie sukėlė grėsmę pajūrio regionui, gyvybiškai svarbiam prezidento Basharo al Assado kontrolei Vakarų Sirijoje.

Nepaisant Kremliaus tikinimų, kad Rusijos kariai tiesiogiai sausumos karinėje operacijoje nedalyvaus, įrašuose užfiksuoti rusiškai kalbantys ir rusų karių uniformas dėvintys asmenys, regis, tik patvirtina Maskvos melą.
 Sirų kariai su rusų karių "žaliųjų žmogeliukų" uniformomis

Beje, kai kurios žalio atspalvio uniformos Krymo okupacijos metu suteikusios skiriamųjų ženklų nedėvėjusiems rusų kariams „žaliųjų žmogeliukų“ pavardes teikiamos ir sirų kariams.

Kita vertus, Rusijos kovos sraigtasparnių bei sausumos pajėgų įsitraukimas į karo veiksmus gali reikšti pirmuosius neišvengiamus nuostolius, mat „Laisvosios Sirijos armiją“ remiančios šalys, pirmiausiai Saudo Arabija, jau pažadėjo paspartinti „reikšmingos karinės pagalbos tiekimą sukilėliams“.

Manoma, kad tarp minimos karinės pagalbos yra tiek prieštankiniai, tiek priešlėktuviniai ginklai, kuriais sukilėliai galėtų pamušinėti Rusijos techniką.