Gismeteo.lt direktoriaus Kęstučio Petkevičiaus teigimu, natūralu, kad šios savaitės orai privertė žmones nerimauti dėl birželio, tačiau dėl tokių orų akibrokštų, primena jis, kalta klimato kaita ir jų ateityje esą gali tik daugėti.

„Yra tikrai nemažai atvejų, kai gegužę iškrisdavo sniegas, tačiau jis tokiomis sąlygomis ilgai neužsibūna ir greitai ištirpsta.

Kalbant apie birželį, nors jis ir pirmasis vasaros mėnuo, vis dėlto tokių orų išdaigų, kai plūsteli vėsesnis oras, tikrai gali pasitaikyti. Jau ne kartą esame susidūrę su itin kontrastingomis temperatūromis, kai viena diena nuo kitos skyrėsi ganėtinai drastiškai, tad net ir vasarą tokių atvejų gali pasitaikyti“, – įspėjo jis.

Anot K. Petkevičiaus, šių metų birželis prognozuojamas šiek tiek vėsesnis nei įprastai.

„Apskritai birželį ir debesuotumas būna didesnis, ir kritulių iškrenta kiek daugiau. Lietuviai prie neįprastai karštų orų, kurie mus retkarčiais vasarą palepina, taip įprato, kad įprasto lietuviško klimato, ko gero, jau nebenori. Tačiau nevertėtų pamiršti, kur gyvename“, – priminė gismeteo.lt vadovas.

Įspėja, kad šalnų gali būti ir birželį, bet sniego tikimybė mažesnė

Savo ruožtu Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėjas Donatas Valiukas sakė, kad šis birželis numatomas maždaug puse ar vienu laipsniu šiltesnis nei būna įprastai. Vidutinė birželio mėnesio temperatūra fiksuojama 15,4, šiemet, žadama, bus apie 16–16,5 laipsnių.

„Tačiau vis dėlto tai – mėnesio prognozė, ir ji neparodo, koks oras bus kiekvieną savaitę. Kas, ko gero, ir dabar vyksta – gali būti ir karštesnių, ir vėsesnių naktų. Lietuvoje labai retai mėnesio orų temperatūra būna nuosekliai vienoda“, – aiškino pašnekovas.

Pasak klimatologo, prognozuojama, kad birželis bus kiek sausesnis nei įprastai. Tačiau, įspėja jis, gali būti taip, kad šį mėnesį sulauksime net šalnų.

„Sniego kartais iškrenta gegužę, tai nėra išskirtinai retas atvejis. Paskutinį kartą buvo 2011 m., o, pavyzdžiui, 1980-aisiais net gegužės 22-ąją šiaurės rytinėje Lietuvos dalyje buvo sniego. Birželį jau tikrai tikimybė mažesnė. Šalnų žemės paviršiuje pasitaiko, bet sniego paprastai jau nebūna. Dabartinės tendencijos rodo, kad šalto oro įsiveržimų gali būti, bet kad birželį snigtų – tikrai maža tikimybė“, – sakė D. Valiukas.

Vasaros pradžia – tik birželio viduryje?

Klimatologas pripažino, kad gegužė turėtų būti šiltesnė, nei dabar yra, bet guodė, kad pavasario pabaigoje pastovus šaltis negali išsilaikyti labai ilgai.

„Gegužės antroje pusėje, į pabaigą, jau kaip ir numatomas atšilimas. Paskutinę gegužės savaitę prognozuojama 15,2 laipsnio temperatūra“, – pradžiugino jis.

D. Valiuko teigimu, klimatologai sako, kad vasara prasideda tuomet, kai vidutinė paros oro temperatūra yra didesnė nei 15 laipsnių. Tačiau, anot pašnekovo, negalima laikyti, kad vasara Lietuvoje ir prasidės paskutinę gegužės savaitę.

„Kelios dienos nieko nereiškia, turi tam tikras laikotarpis būti, po kurio neturėtų pasitaikyti šaltesnių orų, kurie „numuštų“ šilumą. Tai skaičiuojama pagal tam tikrą formulę, kai baigiasi svyravimai, bet vidutinė paros temperatūra laikosi aukščiau 15 laipsnių. Paprastai Lietuvoje vasaros pradžia fiksuojama tik birželio vidury. Pajūryje, Žemaitijos aukštumose – dar vėliau“, – sakė jis.

Sekmadienį prognozuojama +18 laipsnių šiluma

DELFI primena, kad sinoptikė Judita Liukaitytė LRT radijui sakė, kad ketvirtadienio dieną šils iki 6–10 laipsnių. Penktadienio naktį temperatūra kris iki 0–5 laipsnių šalčio. Dieną šils iki 8–13 laipsnių.

Nuo penktadienio iki sekmadienio kritulių nebus. Vėjas pasisuks iš šiaurinių krypčių. Savaitgalį prognozuojami gražesni orai, bet naktimis liks šalnos.

Šeštadienio dieną sušils iki 11–16, sekmadienio dieną – iki 18 laipsnių. Kitą savaitę orai išliks gana panašūs, naktimis šalnų tikimybė mažės. Temperatūra dienomis po truputį kils.