Visi jaunuoliai tarnybą atlikti pasirinko savo noru.

Tėvynė aukščiau visko

Neringa Remeikaitė iš Rozalimo (Pakruojo r.) DELFI sakė, kad tarnauti kariuomenėje ji nusprendė paskatinta brolio pavyzdžio. „Brolis taip pat tarnavo kariuomenėje, todėl nusprendžiau ir aš pasekti jo pavyzdžiu. Man ši profesija patiko. Tėvai labai džiaugėsi šiuo pasirinkimu. Esu imtynininkė, tad manau, kad nebus labai sunku. Tiesa, norėjau tarnauti arčiau namų, Radviliškyje, tačiau ten nesusirinko merginų, tai atvykau į Klaipėdą. Ar liksiu kariuomenėje? Pažiūrėsiu, kaip seksis. Jei viskas bus gerai, tai gal...“ – kalbėjo mergina.

Simona iš Tauragės sakė, kad tarnauti kariuomenėje jos pareiga. „Tai juk savanorystė, tarnyba Tėvynei. Jei kai kurie vyrai bijo, tai turi moterys eiti ją ginti“, - nedvejojo savo pasirikimu mergina.
Arenijus teigė, kad jį tarnauti paskatino pareiga Tėvynei. „Kiekvieno iš mūsų pareiga, todėl nedvejojau“, - sakė vaikinas.

Tiek dar nebuvo

Pasak bataliono vado majoro Arnoldo Vasiliausko, vaikinai ir merginos į pajūrį atvyko iš visų šalies regionų. „Tai išties rekordinis jų kiekis. Anksčiau turėdavome iki 500 šauktinių. Dabar – per 630.

Pagal mokymų planą, pirmąsias vienuolika savaičių šauktiniai dalyvaus baziniame kario kurse, kurio metu kariai mokysis rikiuotės ir karinio statuto, karinės taktikos, inžinerijos, topografijos, ryšių ir medicinos, susipažins su ginklais ir ryšio priemonėmis. Vėliau jie bus rengiami kaip kariai specialistai, įgis karines specialybes: šaulio, kulkosvaidininko, granatsvaidininko, bus ugdomi ir kolektyviniai jų įgūdžiai“, - DELFI sakė bataliono vadas.

Tikrino kinologai

Pirmąją atvykimo į batalioną dieną kinologai kartu su apmoktais šunimis patikrino naujokų daiktus, kad juose nebūtų draudžiamų medžiagų. Įtartinus asmenis karo policijos pareigūnai patikrino su alkotesteriu, taip pat su specialia įranga tikrino, ar jie nėra vartoję narkotinių medžiagų. Tokių beveik nebuvo. Beveik visi naujokai buvo supažindinti su taisyklėmis iš anskto ir draudžiamų daiktų neturėjo.

Vėliau buvo vėl patikrinta naujokų sveikata ir visi buvo paskiepyti nuo erkinio encefalito bei stabligės.

Šauktiniai buvo apgyvendinti atnaujintose kareivinėse, gavo naujas uniformas ir ekipuotę. Pirmosiomis valandomis jie buvo susipažindinti su daliniu.

Kai kurie jų dar bendravo su artimaisiais rašydami jiems žinutes. Vėliau tai galės daryti tik per asmeninio laisvalaikio valandėles.

Pietums naujokai gavo grybų sriubos, jautienos kepsnį, vaisių.

Po pietų prasidės kareiviška rutina. Pirmąją savaitę kariai mokysis rikiuotės pratimų, o rugpjūčio viduryje vyks priesaikos ceremonija.

Šiemet į kariuomenę šaukiama rekordinis skaičius – virš 3 500 – jaunuolių. Pagal 2015-aisiais patvirtintą planą, šaukiamųjų skaičius turi nuolat didėti, tuo pačiu kuriant naujus kariuomenės padalinius, atnaujinant ginkluotę, plečiant infrastruktūrą, vykdant kitus pirkimus.