Apdovanojimų „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" visuomeninė komisija aktyviai veikia jau beveik penkeri metai. Ją įsteigė M. ir J. Šlapelių muziejus, Krašto apsaugos bičiulių klubas, Vilniaus m. rotušė, Vilniaus ainių klubas. Komisijos pirmininku išrinktas kunigas Tomas Šernas.

Apdovanojimus nemokamai sukūrė, pagamino ir toliau šią visuomeninę veiklą visapusiškai remia VšĮ „Vizualinių komunikacijų studija", kurios steigėjas Saulius Povilaitis yra ir apdovanojimų komisijos kancleris. 2010 m. prie Komisijos prisijungė ir Nevyriausybinių organizacijų koordinacinė taryba (NOKT), vienijanti beveik trisdešimt veiklių nevyriausybinių organizacijų, daugelį metų sėkmingai stiprinančių mūsų šalies gynybines galias, skatinančių patriotizmą, puoselėjančių lietuvybę, krikščioniškąsias tradicijas ir tautos bei šeimos vertybes.

Nuo 2009 m. įvairiuose patriotizmą ir tautinį identitetą skatinančiuose renginiuose I ir II laipsnių medaliais „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" jau pagerbta beveik trys šimtai asmenų, nusipelniusių sostinei ir Tėvynei. Tarp jų - šviesios atminties poetas Justinas Marcinkevičius, ilgametis Vilniaus universiteto rektorius akad. Jonas Kubilius, europarlamentaras prof. Vytautas Landsbergis, signatarai Česlovas Juršėnas, Česlovas Stankevičius, Emanuelis Zingeris, Algirdas Saudargas, Kazimieras Motieka, Romualdas Ozolas, ir kiti. Apdovanota ir daug pirmosios Vyriausybės narių, atkurtos Lietuvos kariuomenės vadų, generolų, kitų aukšto rango kariškių, pareigūnų, savo tarnybą Lietuvai pradėjusių priesaika Tėvynei rūsčiaisiais 1991-aisiais.