Aplinkos ministerijoje vyko keli posėdžiai, kuriuose buvo galvojama, ką daryti ir kaip spręsti signatarų kvartalo problemą. Mat ten, nemažoje dalyje vietų, leistina statyti tik individualius namus. Verslininkai įsigudrino pastatyti oficialiai vienbučius arba dvibučius namus, tačiau realiai – daugiabučius. Kvartalas tapo tikru problemų židiniu.

VTPSI persigalvojo tris kartus

DELFI jau rašė apie vieną įžūliausių statybų atvejų kvartale: sklype išduotas leidimas keturiems vienbučiams namams statyti, o pardavinėjami 7 kotedžai. Dėl šio atvejo buvo jau kreiptasi į teismą, nes nustatyta, kad statybos leidimas išduotas neteisėtai. Po Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) kreipimosi į teismą buvo išduotas naujas leidimas, bet, kaip pasirodė, jis irgi buvo neteisėtas.

Taigi VTPSI vėl kreipėsi į teismą, siekdama panaikinti leidimą, tačiau prieš pat teismo posėdį VTPSI atsiėmė ieškinį ir jis liko nenagrinėtas. Kodėl taip pasielgė, inspekcija ilgai negalėjo paaiškinti. Vėliau buvo pateiktas paaiškinimas, kad kaip tik tuo pat metu buvo pateiktas naujas projektas su pašalintais pažeidimais, taigi kovoti nebeliko prasmės.

Tačiau dabar VTPSI, patikrinusi leidimą, vėl nustatė, kad jis buvo išduotas neteisėtai ir vėl pateikė ieškinį teismui.

„VTPSI 2016-09-30 ieškiniu dėl statybą leidžiančio dokumento galiojimo panaikinimo ir neteisėtos statybos padarinių šalinimo teismo prašo:

1. Panaikinti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos išduoto 2016-02-08 Leidimo statyti naują (-us) statinį (-ius) / rekonstruoti statinį (-ius) / atnaujinti (modernizuoti) pastatą (-us) galiojimą.

2. Įpareigoti atsakovą UAB „Kotedžų statyba“ per 6 mėnesius nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos savo lėšomis pašalinti statybos žemės sklype, padarinius ir sutvarkyti statybvietę.

3. Teismo sprendime nustatyti, kad atsakovui UAB „Kotedžų statyba“ teismo sprendime nustatytu terminu nepašalinus neteisėtos statytos padarinių, šiuos padarinius turi teisę pašalinti Inspekcija atsakovo lėšomis. Statytojas statybą tęsia savo rizika“, - DELFI komentavo VTPSI atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė.

Vieni pamatai Signatarų kvartale jau pašalinti

Kitoje Signatarų kvartalo vietoje be jokių leidimų dar praeitą žiemą buvo išdygę trys kotedžų pamatai. Statybos buvo įžūlios ne tik todėl, kad leidimų joms nebuvo, o ir dėl to, kad kotedžų statyba toje vietoje apskritai negalima. Ten galima statyti tik individualius namus.

VTPSI dar praeitą vasarį buvo surašiusi statytojui privalomąjį nurodymą pašalinti savavališkų statybų padarinius. Tiesa, tuo metu, statybas vykdančios įmonės UAB „TNN“ vadovas Romualdas Ciunavičius teigė, kad sumokėjo baudą ir ruošiasi statybų įteisinimui. Tačiau rugsėjo mėnesį kotedžų pamatai buvo pradėti griauti.

Įtariamas galimas dokumentų klastojimas

Dėl dar vieno statybų atvejo tame pačiame kvartale, S. Šilingo gatvėje, vyksta teisminiai ginčai, taip pat dėl galimo dokumentų klastojimo buvo kreiptasi į prokuratūrą.

„Vilniaus miesto apylinkės teisme nagrinėjamos dvi bylos dėl deklaracijų apie statybos užbaigimą panaikinimą pagal inspekcijos ieškinius. Dėl galimai suklastoto leidimo inspekcija kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą“, - rašoma VTPSI rašte.

Taip pat VTPSI tiria dar dviejų statybų bei statybos leidimų teisėtumą kvartale.

Žinote nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų taip pat įtartinų žemės užgrobimo atvejų bei sandorių? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu DELFI. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu birute.davidonyte@delfi.lt.