Pasak Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, nuskendusių žmonių skaičius gali būti didesnis, nes, be ugniagesių, skenduolius ir skęstančiuosius iš vandens ištraukia ir gelbėjimo stočių gelbėtojai, policijos pareigūnai, gyventojai.

Praėjusią parą šalyje surasti trijų paskendusių žmonių kūnai, dar dviejų skenduolių ieškoma. Apie 10 val. Molėtų rajone, Giraičių kaime, iš Asvejos ežero buvo ištrauktas 1967 metais gimusio vyro kūnas. Tuo pačiu metu Prienų rajone, Jogalinos kaime, Gelužio ežere, buvo rasti 1994 metais gimusios merginos ir 1989 metais gimusio jaunuolio kūnai. Pirminiais policijos duomenimis, sekmadienį apie 19 val. jaunuoliai atvažiavo prie ežero maudytis. Kaip žinoma, nei vienas iš jų, plaukti gerai nemokėjo. Ant ežero kranto rasti tvarkingai sudėti nuskendusių daiktai.

Iš viso šiemet šalies ugniagesiai jau atliko 297 gelbėjimo darbus vandenyje.

Karščiams nesitraukiant, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prašo gyventojų atsargiai elgtis prie vandens telkinių - nesimaudyti nežinomose, nuošaliose vietose: geriau pasirinkti paplūdimį arba vietą, kur maudosi daugiau žmonių ir kur budi gelbėtojai. Prašoma nestovėti ir nežaisti ten, kur galima netikėtai įkristi į vandenį - ant stataus kranto, prieplaukos krašto, tilto.

„Nešokinėkite į vandenį nežinomoje vietoje, kur galima susižaloti atsitrenkus į dugne esančius kietus arba aštrius daiktus“, - ragina gelbėtojai.

Besimokantiems plaukti patartina turėti plaukimo liemenes, pripučiamas rankoves ir kitokias pagalbines (pripučiamas) priemones. Šiuo metu panašių priemonių galima įsigyti parduotuvėse, tačiau perkant reikia atkreipti dėmesį į jų kokybę ir įvertinti, ar jie patogūs, neslidūs.

Patariama nesimaudyti pavalgius, draudžiama maudytis pavartojus svaigiųjų gėrimų.

Taip pat nereikėtų maudytis vienam, o mažamečiai vaikai gali maudytis tik suaugusiųjų prižiūrimi. Vaikų vienų negalima palikti ir nedideliuose baseinėliuose. Perkaitus saulėje, negalima staiga šokti į vandenį, reikėtų prieš tai juo apsišlakstyti.

„Be to, karštuoju metu ilgai būti saulėje pavojinga. Saulės smūgį dažniausiai patiria vaikai, nėščios moterys ir neblaivūs žmonės“, - sako gelbėtojai.

Sinoptikai prognozuoja, kad antradienį oro temperatūra Lietuvoje gali siekti 30-35 laipsnius karščio.