Vyriausybė trečiadienį pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtam įstatymų projektų paketui, kuris numatytų tokią teisę šiems užsieniečiams. Šiuo metu įvairias išmokas užsieniečiai gali gauti tik jei jiems suteikiamas pabėgėlio statusas.

Jei pataisos būtų priimtos Seime, papildomą teisinę apsaugą gavę asmenys galėtų pasinaudoti socialinėmis garantijomis bei lengvatomis, priklausančiomis neįgaliesiems, galėtų gauti slaugos ir priežiūros kompensacijas, išmokas vaikams, laidojimo pašalpas, socialinę paramą, šalpos išmokas.

Numatoma, kad tam papildomai prireiks 174 tūkst. eurų per metus. Siūloma, kad tvarka įsigaliotų nuo šių metų liepos 1-osios.

Teisės aktai numato, kad papildoma apsauga suteikiama prieglobsčio prašytojams, kurie negali grįžti į savo šalį dėl pagrįstos baimės, kad jie gali būti kankinami, su jais gali būti žiauriai elgiamasi, žeminamas jų orumas, gresia pavojus jų gyvybei, sveikatai, saugumui ar laisvei dėl smurto veiksmų ginkluoto konflikto metu. Šiems asmenims išduodamas laikinas leidimas gyventi Lietuvoje 2 metus, terminas vėliau gali būti pratęsiamas.

Pabėgėlio statusas gali būti suteiktas prieglobsčio prašytojui, kuris išvyko iš savo valstybės ir negali į ją grįžti dėl pagrįstos baimės būti persekiojamas dėl rasės, religijos, tautybės, priklausymo tam tikrai socialinei grupei ar dėl politinių įsitikinimų. Suteikus šį statusą, asmenims išduodamas nuolatinis leidimas gyventi Europos Sąjungoje, jis galioja 5 metus.
Autorius: