Kultūros viceministrė Ina Marčiulionytė BNS teigė, kad jau keleri metai vyksta paminklosaugininkų debatai su Susisiekimo ministerija, ar "siaurukas" turėtų būti paskelbtas paminklu visas, ar tik veikiančioji jo dalis, kadangi prižiūrėti visą ruožą esą reikalauja pernelyg didelių išlaidų.

Kultūros vertybių apsaugos specialistai pripažįsta siaurojo geležinkelio kompleksą kaip "vienintelį bei reikšmingą Lietuvos istorijai išlikusį transporto technikos ir technologijos pavyzdį, liudijantį XIX ir XX amžių sandūros technikos progresą".

"Siaurukas" 1996 buvo įrašytas į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą kaip istorinę, techninę, technologinę, architektūrinę, kraštovaizdinę reikšmę turintis statinių kompleksas.

Kompleksas susideda iš 56 dalių: trijų siaurojo geležinkelio ruožų: Panevėžys - Biržai, Joniškėlis - Linkuva, Panevėžys - Rubikiai, stočių su pagalbiniais pastatais, tiltų, viadukų bei inžinerinės paskirties statinių. Visas komplekso ilgis - 179 kilometrai, pirmais jo ruožas buvo atidarytas dar 1895 metais.

Tai ilgiausiais Europoje išlikęs siaurasis geležinkelis, kurio ilgis yra apie 179 kilometrai. "Siaurukas" pastatytas prieš 100 metų pervežti krovinius. Atstumas tarp "siauruko" bėgių yra 75 centimetrai.