Renginiuose dalyvaus Lietuvos ir Latvijos parlamentų pirmininkai Vydas Gedvilas ir Solvita Abuoltinia.

Baltų vienybės dienos šventė prasidės aikštėje prie Povilo Višinskio paminklo. Ten bus atidarytas "Baltų miestelis", kuriame visą dieną bus pristatomi Latvijos-Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos projektai.

Lietuvos ir Latvijos amatininkai demonstruos savo darbus, universitetai apžvelgs naujausius pasiekimus, vaikai galės dalyvauti kalbų pamokėlėse, o ugniagesiai pademonstruos projekto metu įsigytą šešiaratį. Žiūrovus džiugins lietuvių ir latvių interaktyvusis liaudies šokių projektas "Lielvardės juosta" bei muzikiniai Latvijos-Lietuvos programos projektų pasirodymai.

Vidurdienį Šiaulių miesto savivaldybėje prasidės tarptautinis komunikacijos forumas "Baltiškoji vienybė: komunikacijos perspektyvos", kuriame į aktualius klausimus bus pažvelgta Lietuvos ir Latvijos mokyklų, universitetų, savivaldybių ir platesniu mastu.

Vėliau kino mėgėjai kviečiami į Dailės galeriją, kur bus rodomas latvių režisieriaus Aigaro Graubos filmas "Svajonių komanda 1935", pasakojantis apie pirmuosius Europos krepšinio čempionus. Vakare visi dalyviai kviečiami į Baltų vienybės dienai skirtą koncertą, kuriame pasirodys lietuvių folkroko grupė "Žalvarinis" bei dūdmaišių ir būgnų grupė "Auli" iš Latvijos.

Šią šventę organizuoja Latvijos-Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programa, Latvijos ir Lietuvos užsienio reikalų ministerijos, asociacija "Baltų centras" ir Šiaulių miesto savivaldybė.

Pernai Baltų vienybės diena minėta Latvijoje, Bauskės pilyje buvo diskutuojama apie lietuvių ir latvių bendrą praeitį ir šiandienos bendradarbiavimą, vyko kolektyvų iš abiejų šalių pasirodymai, filmo apie Saulės mūšį peržiūra.

Lietuvos ir Latvijos bendradarbiavimas sėkmingai plėtojamas daugiau kaip 20 metų - per visą atkurto valstybingumo laikotarpį. Lietuvius ir latvius sieja etninio giminingumo jausmas, bendros tradicijos ir XX amžiaus istorinė patirtis.

Baltų vienybės diena pažymima pergalė Saulės mūšyje, kuriame susivienijusios žemaičių ir žiemgalių pajėgos nugalėjo Kalavijuočių ordino riterius. Lietuvos ir Latvijos Seimai Saulės mūšio dieną - rugsėjo 22-ąją - Baltų vienybės diena paskelbė 2000 metais.