Apie naujus gyventojus feisbuke paskelbusi Paparčių Šv. Juozapo globos namų direktorė Rūta šiai mamai prašė pagalbos – kūdikio kraitelio, higienos priemonių, vežimėlio, maitinimo kėdučių metukų dvynėms.

„Šiandien 6 ryto ši moteris išvažiavo gimdyti 7-to vaikelio. Dar neturime žinių iš ligoninės, laukiame. Ir vaikučiai laukia – tris ryte išleidom į mokyklą, tris atsinešėme į dienos centrą. Paglobosime, kol mama iš ligoninės sugrįš. Ir kraitelį jau pasiruošėm“, – ketvirtadienį DELFI pasakojo globos namų vadovė Rūta Kanclerytė.

Kodėl paskutinias dienas prieš gimdymą moteriai su šešiais vaikais teko pastogės ieškoti globos namuose, direktorė nepasakojo, nes mama nenori viešintis, išgyvena, kad bus atpažinta, bijo, kad iš jos neatimtų vaikų.

„Tačiau noriu pasidžiaugti, kad į pasidalijimą feisbuke apie naujus mūsų gyventojus ir reikalingą paramą atsiliepė nemažai žmonių. Gavome ir drabužėlių, ir vežimėlį, lovelę – pakaks ne tik šiai, bet ir kitoms būsimoms mamoms, kurios pas mus prisiglaus“, – sakė direktorė.

Paparčių Šv. Juozapo vaikų globos namuose mama su 7 vaikais galės gyventi 6 mėnesius. Per tą laiką jai bus teikiamas ne tik išlaikymas, bet ir psichologinė, socialinė parama, ugdomi socialiniai įgūdžiai.

„Šios mamos atveju vaikučiai neabejotinai mylimi, tačiau įgūdžių jais rūpintis tikrai trūksta. Sėdi apkabinusi savo vaikelius glėbyje, paskui kiekvieną bėgioja. Tikrai, kiek ji sugeba, tik rūpinasi. Vaikai labai ramūs, vienas kitam pagelbėjantys, tik, matyt, trūko tinkamos aplinkos pačiai mamai juos auginti. Vaikai pas mus labai nori būti, stebisi, kad čia taip ramu, nes anksčiau gyveno ir su anyta, ir su vyro sesers šeima. Buvo pilni namai, labai daug žmonių ir ne visi tinkamo gyvenimo būdo“, – DELFI sakė R. Kanclerytė.

Moko mamas, kaip šukuoti, prausti vaikus

Saugioje aplinkoje apgyvendinti vaikus neatskiriant jų nuo mamos, DELFI pašnekovės įsitikinimu, švelnesnis variantas už paėmimą. „Kai socialiniai darbuotojai lanko šeimas, jie fiksuoja tik tai, ką tuo metu mato. Mūsų socialiniai darbuotojai šalia būna kiaurą parą. Mes matome, kur konkrečiai žmogui reikia pagalbos ir ne pirštu duriam, kad reikia susitvarkyti, o tvarkomės kartu, nes žodis „tvarka“ skirtingiems žmonėms skirtingus dalykus reikškia. Imam šluostę ir parodom, kad reikia pavalyt, jei nešvaru ir vaikas sėda ant grindų. Mokome, kad vaiką kiekvieną dieną reikia sušukuoti (čia aš ne apie šitą mamą), kad kiekvieną dieną vaikus maudome, keičiame apatinius. Ne teoriškai, o pavyzdžiu“, – darbo kasdienybe dalijosi globos namų vadovė.

Ji prisiminė, kaip prieš metus mergaitė pati atėjo pas mamą ir paprašė švarių pėdkelnių, motyvuodama tuo, kad globos namuose kiekvieną dieną vaikams paruošiamos kitos, vaikai nevaikšto pajuodusiomis pėdomis.

Pasak R. Kanclerytės, pagalba mamos remiasi socialinių įgūdžių ugdymu, pavyzdžiu, kaip galima gyventi kitaip, nei galbūt žmonės yra matę. „Aš tų mamų nekaltinu. Tiesiog, kaip jas mokė, kaip jas mylėjo, taip ir jos savo vaikus myli. Kartais pakanka nedidelių dalykų, kad situacija pasikeistų. Tačiau reikia ne pirštu dirti, kad blogai ir kaltinti, o parodyti, kaip galima daryti kitaip“.

Pasklido žinia, kad vaikus atėmė

Į Paparčių vaikų globos namus paskutinėmis 7-ojo nėštumo dienomis jauna mama su 6 vaikais atėjo ieškodama saugumo ir ramybės. Kaip penktadienį DELFI patvirtino globos namų vadovė, jų globotinė pagimdė dukrą, kuri jau šeštoji mergaitė šeimoje. Mamos amžiaus ji prašė neskelbti, nes „kaime visi viską žino, skaito, komentuoja, kai išėjo iš namų, ir taip pasklido žinia, kad vaikus atėmė“.

„Taip, mūsų namai vadinami vaikų globos namais, tačiau mes turime ir vaikų dienos centrą, laikino apnakvyndinimo kambarius motinoms, teikiame daugiau paslaugų“, – DELFI pasakojo direktorė.

Paparčių Šv. Juozapo vaikų globos namus prieš 18 metų įsteigė Kaišiadorių vyskupijos Caritas. Vaikų dienos centras veikia trejus metus, tiek pat laiko teikiamos apgyvendinimo paslaugos motinoms su vaikais. Tam skirta 10 vietų. Globos namai nedideli, juose auga iki 25 vaikų, šiuo metu yra 24. Dienos centrą lanko 24 vaikai iš rajono. Globos namų socialines paslaugas perka Kaišiadorių savivaldybė, padeda išsilaikyti vyskupija ir geros valios žmonės.

Į informaciją apie 7-to vaikelio besilaukiančią mamą atsiliepę žmonės reikalingų daiktų vežė į Kaišiadorius, kitų miestų gyventojai perdavė per organizaciją „Gelbėkit vaikus“, Carito vaikų dienos centrus, kitas visuomenines organizacijas, su kuriomis Paparčių Šv. Juozapo vaikų globos namai bendradarbiauja.