Vienos laikinosios Seimo komisijos darbas vidutiniškai kainuoja 10 000 litų, tačiau Seimas neskuba tobulinti statuto, kad komisijų nereikėtų sudarinėti bent Seimo kelių gaideliams, - praneša „Info TV“.

V.Uspaskichas teisėjus nusikaltėliais išvadino pernai liepą, generalinis prokuroras Seimo paprašė naikinti V. Uspaskicho neliečiamybę spalį. Laikinosios komisijos išvada, panaikinti darbiečių lyderio teisinį imunitetą, Seimui pateikta daugiau nei po pusmečio. Opozicija tai vadina pasityčiojimu, mat seimui antradienį balsuojant dėl Uspaskicho, jis jau turės europarlamentaro mandatą, tad prokurorams jau teks Briuselio prašyti naikinti imunitetą.

„Imuniteto naikinimo procedūra buvo vilkinama sąmoningai, laukiant Europos parlamento rinkimų, kad V. Uspaskich įgautų europinį imunitetą. O tada jau išdrįsta naikinti lietuvišką imunitetą“ – „Info dienai“ teigė Opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

Patys darbiečiai pripažįsta, kad šios komisijos darbas – pinigų švaistymas. Anot Vytauto Gapšio, laikinoji komisija galėjo palaukti, kol V. Uspaskich pats atsisakys seimo nario mandato. „Šiuo atveju manau komisija galėjo sulaukti rezultatų, liks vos savaitės skirtumas, nes iki birželio 15 turi būti atsisakyta parlamento nario mandato, jei pasirenkamas europarlamentaro mandatas“ – teigia V. Gapšys.

Laikinųjų komisijų darbas iš tiesų nėra pigus. Pavyzdžiui, trijų darbiečių – V.Uspaskicho, V.Gapšio ir V.Vonžutaitės - teisinio imuniteto panaikinimas dėl juodosios buhalteris bylos Seimui kainavo per 40 000 litų. Per dešimtmetį Seime parlamentarų neliečiamybės klausimą jau svarstė apie 20 laikinųjų komisijų. Anot Seimo kanclerio Jono Mileriaus, vidutiniškai vienos laikinosios komisijos darbas Seimui kainuoja apie 10 000 litų.

„Per dešimtmetį Seimui laikinųjų komisijų darbas jau kainavo apie 200 000 litų, įvertinant seimo narių ir padėjėjų darbo laiką, jų darbo užmokestį“ – „Info dienai“ teigė J. Milerius.

Šios kadencijos Seime teisinės neliečiamybės klausimas jau svarstytas 9 kartus. 10-asis šios kadencijos parlamentaras, dėl kurio neliečiamybės į Seimą kreipsis prokurorai – darbietis Kęstuti Daukšys, leistiną greitį viršijęs daugiau nei 50-čia kilometrų per valandą. K. Daukšys sako, kad mielai išvengtų laikinosios komisijos procedūros, jei tai būtų įmanoma. „Manau, kad tokiais atvejais kaip eismo taisyklių pažeidimai, nereikėtų taikyti parlamentaro neliečiamybės“ – tvirtina K. Daukšys.

Siūlymą paprastinti neliečiamybių panaikinimo procedūrą prieš kelis mėnesius Seimui teikė liberalai, tačiau valdantieji siūlymo nepalaimino, dabar teigia rengiantys patys atitinkamus Seimo statuto pakeitimus, esą tuo užsiima Seimo teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Šios kadencijos seime į prokurorų prašymą naikinti teisinį imunitetą neatsižvelgta tik kartą – seimo pirmininkė nė neteikė Seimui Algirdo Patacko neliečiamybės klausimo, kai parlamentaras įkliuvo su vogta elektros lempute ir saulėgrąžų pakeliu.