Krikščionis demokratas A. Šimėnas spaudos konferencijoje trečiadienį teigė, kad dabar Lietuvos energetikos sektorius veikia neefektyviai, jam priklauso visiškai su energijos gamyba nesusiję objektai, pavyzdžiui - viešbutis ir kavinė, kurių išlaikymas taip pat įskaičiuojamas į elektros energijos kaštus.

"Be to, nėra konkurencijos, o tokiu atveju kaštai visada yra didesni", teigė Seimo narys. Kalbėdamas apie "Lietuvos energijos" reorganizavimą, A. Šimėnas teigė, jog Seimas turėtų jį kontroliuoti, o ne "palikti likimo valiai", pavedus tai atlikti Vyriausybei.

Jis žadėjo užregistruoti įstatymo pataisą, įpareigojančią Seimą stebėti reorganizaciją.

Tačiau, kaip teigė parlamentaras, ir po "Lietuvos energijos" reorganizavimo energetikos sektoriaus efektyvumas žymiai nepadidės, nes iki 2005 metų, kuomet numatyta uždaryti Ignalinos atominės elektrinės I-ąjį bloką, bus gaminamas elektros energijos perteklius.

Jo vertinimu, numatomas elektros eksporto tilto į Vakarus tiesimas tebėra "tolima perspektyva", todėl perteklinės energijos ir toliau nebus kur realizuoti.

A. Šimėnas siūlo pertekline elektros energija šildyti gyvenamuosius namus, nustačius jos kainą 10-12 centų už kilovatvalandę.

Dabar kilovatvalandės kaina gyventojams svyruoja nuo 20 iki 27 centų.

"Baltarusijai elektrą parduodame po 4 centus ir kalbama apie biznį", ironizavo A. Šimėnas.

Jo žiniomis, šildymo sistemos pritaikymas naudoti elektros energiją truktų savaitę ar dvi ir kainuotų vartotojui apie 600-800 litų.

Butų šildymas elektros energija, pasak A. Šimėno, priklausytų nuo privačių ūkio subjektų apsisprendimo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją