Grupė konservatorių ir „valstiečių“ siūlo priimti rezoliuciją „Dėl Lietuvos ir Lenkijos strateginės partnerystės“, tarp jos teikėjų – Laurynas Kasčiūnas, Audronius Ažubalis, Emanuelis Zingeris, Žygimantas Pavilionis, Rimantas Jonas Dagys, Egidijus Vareikis, Rūta Miliūtė.

„Kertinis aktualiausias punktas yra susijęs su lėktuvo katastrofos tyrimu, kur mes matome, kad Rusija nenorėjo nei platesnio tyrimo, nėra grąžinusi nuolaužų, o tai labai svarbu tyrimui. Lenkijos dabartinė valdžia nori sužinoti tiesą, mes tą jų norą labai remiame. Rezoliucija norime pabrėžti, kad tai nėra kažkoks sąskaitų suvedinėjimas, kaip kai kas bando pasakyti, o normalus valstybės noras išsiaiškinti, kas atsitiko su jų politiniu elitu ir lyderiais“, – BNS sakė vienas projekto autorių L. Kasčiūnas.

Projekte rašoma, kad Seimas įvertindamas Rusijos veiksmus po Lenkijos prezidentinio lėktuvo katastrofos 2010 metais, lėktuvo nuolaužų apgadinimą, atsisakymą jas grąžinti Lenkijai, blokuotą platesnį tarptautinį tyrimą ir kitus pažeidimus vykdant ekspertizę ir „niekada nepamiršdamas Rusijos atsisakymo bendradarbiauti su Lietuva tiriant 1991 metų Sausio 13-osios ir Medininkų žudynes, visapusiškai remia Lenkijos atnaujintą lėktuvo katastrofos tyrimą“.

„Matom, kad Rusija nebendradarbiauja pakankamai šioje srityje, ir išsakome solidarumą su Lenkijos Vyriausybe“, – šį punktą argumentavo L.Kasčiūnas.

Rezoliucijos projekte taip pat raginama „remiantis abipusės pagarbos suverenitetui principais tęsti ir plėtoti strateginį Lietuvos ir Lenkijos dialogą prezidentiniu ir parlamentiniu lygmeniu“, Lenkija kviečiama palaikyti prieš Astravo atominės elektrinės statybas nukreiptas Lietuvos iniciatyvas, siūloma bendromis su Lenkija jėgomis sukurti Šiaurės – Baltijos šalių – Lenkijos (NBP9) bendradarbiavimo formatą gynybos, saugumo ir ekonominės politikos klausimais.

Lenkijai atnaujinus tyrimą dėl vyriausybinio lėktuvo katastrofos prie Rusijos vakarinio Smolensko miesto lenkų prokurorai aiškinasi, ar kam nors turėtų būti iškelti kaltinimai dėl katastrofos.

Lenkijos valdančiajai partijai „Įstatymas ir teisingumas“ vadovaujantis velionio prezidento brolis dvynys Jaroslawas Kaczynskis griežtai atmeta ankstesnio aviacijos tyrimo išvadas, kad katastrofa buvo nelaimingas atsitikimas.