Etikos ir procedūrų komisija siūlė už vieną be pateisinamos priežasties praleistą posėdį parlamentaro algą mažinti 20 procentų, o politikus, balsuojančius už Seimo salėje nesančius kolegas, drausminti nurėžiant ketvirtadalį algos.

Anksčiau už vieną be pateisinamos priežasties praleistą posėdį viso mėnesio algą nurėžti siūliusios ir net apkaltomis grasinusios Seimo pirmininkės Irenos Degutienės kovingumas irgi prigeso.

Vis dėlto „Lietuvos ryto“ kalbinami Seimo valdybos nariai bandė tikinti, kad ankstesni užmojai esą neišgaravo.

Seimo vicepirmininkas Algis Kašėta ironiškai kalbėjo, kad etikos sargų darbas nėra beprasmis: „Gerai, kad jie bent šį tą nuveikia, o ne tik maivosi prieš televizijų kameras. Bet jų projektą tegul įvertina Seimo vicepirmininko Česlovo Juršėno vadovaujama darbo grupė, kuri specialiai tam sudaryta“.

Nors, anot liberalo, tokiu žingsniu siekiama nuoseklumo, jis taip ir neįstengė paaiškinti, kodėl iš karto nebuvo nuspręsta, kad statuto pataisas rengtų ne etikos sargai, o speciali darbo grupė.

I. Degutienė: viskas vyksta pagal planą

Irena Degutienė
Seimo pirmininkė I. Degutienė atmeta kaltinimus, esą bandoma numarinti etikos sargų parengtas Seimo statuto pataisas, drausminančias Seimo narius dėl lankomumo.

"Niekas neblėsta ir nebliūkšta. Kadangi Seime yra darbo grupė iš esmės pakeisti Statutą, kurio redakcija yra sena ir reikia daug ką tobulinti, iš tiesų valdyba nusprendė tai, ką parengė Etikos ir procedūrų komisija, inkorporuoti į bendrą Statuto keitimo procedūrą", - trečiadienį interviu Žinių radijui sakė I. Degutienė.

Seimo valdyba Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) parengtą Statuto pataisų projektą perdavė jo pataisas rengiančiai darbo grupei.

EPK pirmininkas Algimantas Salamakinas tokiu Seimo valdybos sprendimu sako esantis nustebintas ir neatmeta, kad taip gali būti siekiama kuo ilgiau išlaikyti dabartinę netvarką.

Socialdemokratas dienraščiui "Lietuvos rytas" neslėpė abejojantis, ar pataisos, numatančios griežtesnę parlamentarų atsakomybę, šią Seimo sesiją pasieks posėdžių salę: "Be to, ta darbo grupė gali iš viso neatsižvelgti į mūsų komisijos pasiūlymus. Todėl valdybai siūliau teikti parengtas pataisas Seimui ir tegu parlamentarai apsisprendžia balsuodami. Bet kažkodėl buvo nuspręsta kitaip".

Seimo valdybos nariams pateikęs etikos sargų parengtą pataisų projektą A.Salamakinas dienraščiui sakė susidaręs įspūdį, kad nei jis pats, nei dokumentas nieko nebedomina: "Nors patys užsakė, jų veiduose išskaičiau: kurių velnių čia iš viso atėjai?"

Tuo tarpu I. Degutienė siūlo nedramatizuoti situacijos, "nes viskas vyksta pagal planą", o Statuto pataisas rengianti grupė yra įsipareigojusi jas parlamentui pateikti iki gegužės.

Kartu I. Degutienė džiaugėsi padidėjusiu parlamentarų drausmingumu: „Prisiminkime, kaip, sakykime, anoje kadencijoje ketvirtadienį popiet, kokią 17 val., salėje būdavo 25-30 žmonių. Šiuo metu, ar rytinis posėdis, ar popietinis, yra 115-120 narių ir tikrai gali priimti absoliučiai visus sprendimus. Nebėra baimės, kad įstatymų priėmimą reikia rašyti būtinai iš ryto, nes popiet nebus 71 Seimo nario (būtent tiek reikia surengti balsavimą dėl įstatymo priėmimo – DELFI) ir negalėsi priimti įstatymo. Viešumas, kalbėjimas apie tai tikrai drausmina Seimo narius.“