"Judėjimas 55" gimė Panevėžyje. Jo iniciatoriai - vyresnio amžiaus žmonės, turintys 30-40-ties metų darbo stažą, bet neturintys darbo ir praradę viltį dėl amžiaus jį surasti bei likę be jokio pragyvenimo šaltinio.

Iniciatyvinės grupės atstovai siūlo leisti moterims išeiti į pensiją nuo 55, vyrams - nuo 60 metų. Tokio amžiaus asmenys į pensiją buvo išleidžiami sovietiniais metais.

"Sulaukusios tokio amžiaus, visos moterys atsiduria ant bedarbystės slenksčio", - BNS sakė M.Bagdonienė, kuri dabar pati yra bedarbė.

Dabar vyrai gali išeiti pensijon sulaukę 62 metų, moterys - 58-erių. Nuo kitų metų šis amžius vyrams pailgės iki 62 metų ir 6 mėnesių, moterims - iki 58 metų ir 5 mėnesių.

Iniciatyvinės grupės nariai kreipėsi į Centro sąjungos atstovus, prašydami inicijuoti įstatymo pataisą dėl išėjimo į pensiją amžiaus paankstinimo.

Priėmus tokią pataisą, iš biudžeto per metus papildomai reikėtų 800 mln. litų.

Ketvirtadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje centristas Seimo narys Virginijus Martišauskas teigė, jog šis pasiūlymas neturėtų būti iškart atmestas kaip neįgyvendinamas.

"Pinigų galima būtų ieškoti privatizavimo fonde", - teigė jis.

Tuo tarpu Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas pasiūlymą paankstinti išėjimo į pensiją amžių pavadino "nerealiu".

"Noras yra labai gražus, bet realiai neįgyvendinimas. Jau šiuo metu 1,1 dirbančiojo išlaiko vieną pensininką. Pensijų amžiaus paankstinimas šį santykį dar labiau pablogintų", - BNS sakė A.Sysas.

"Visa Europa ir visas pasaulis eina kitu keliu - darbinio amžiaus ilginimu", - pažymėjo jis.

Komiteto pirmininko teigimu, išeiti anksčiau į pensiją bus galima tik tuomet, kai bus pereita prie kaupiamojo draudimo.

Tačiau A.Sysas pažymėjo, jog Vyriausybės sprendimu ilgalaikiai bedarbiai, kuriems iki pensijos liko ne daugiau kaip dveji metai, gali gauti nuolatinę bedarbio pašalpą.

"Kodėl, kai yra svarstomas Valstybinių pensijų įstatymas, tuomet atrandamos lėšos, bet tai yra nomenklatūrininkams. Valdžia saviems visada suranda pinigų", - piktinosi viena iš iniciatyvinės grupės narių.