"Įstatymų bazė yra. Kitas dalykas, ar vykdomosios valdžios struktūros, ar baudžiamosios struktūros pajėgios, ir ar jos iš tikrųjų motyvuotos, angažuotos besąlygiškai ir kuo griežčiausiai su tuo kovoti. Čia aš turiu tam tikrų abejonių," pirmadienį spaudos konferencijoje sakė Seimo pirmininkas.

Pasak jo, narkotikų platinimas, ypač nepilnamečių tarpe, turi būti stabdomas daug griežčiau nei iki šiol. Seimo pirmininko duomenimis, šiemet sulaikyti 9 asmenys, prekiavę narkotikais prie mokyklų.

V. Landsbergis retoriškai klausė, ar žiniasklaidos atstovai girdėjo apie nors vieną bylą, kurioje būtų pateiktas kaltinimas, numatantis laisvės atėmimą iki 20 metų. "Aš pasigendu rezonansinių bylų", pažymėjo jis.

Parlamento vadovas paragino žiniasklaidos atstovus aktyviau domėtis, kaip vyksta su narkotikais susijusių bylų tyrimas ir informuoti visuomenę apie bausmes už tokius nusikaltimus, kad "nepilnamečiai žinotų, kas jų laukia".

Jis neigė informaciją, jog pastaruoju metu suintensyvėjęs teisėsaugos organų dėmesys narkotikų nusikaltimams yra susijęs su skandalu, į kurį įsipainiojo Seimo kanclerio, konservatoriaus Jurgio Razmos dukra.

Pasak V. Landsbergio, šis dėmesys yra sąlygotas gerokai išaugusio tokių nusikaltimų skaičiaus. Jis apgailestavo, jog kovoje su narkotikais naudojama politinės demagogija, kai "nelaimė šeimoje gali būti paverčiama pasityčiojimu".

Šeštadienį Kaune vykusioje konservatorių konferencijoje J. Razma teigė, jog skirsiąs daug jėgų kovai su narkomanija, jei bus išrinktas į Seimą. J. Razma dalyvaus rinkimuose vienmandatėje Karoliniškių apygardoje. Konservatorių sąraše jis yra šeštas.

1999 metų Nacionalinės sveikatos tarybos pranešime rašoma, kad didžioji dalis moksleivių pirmą kartą narkotikų gauna diskotekose, parkuose ir kitose viešosiose vietose.

Anot pranešimo, bent vieną kartą marichuaną yra vartoję 11,9 proc., amfetaminą - 1,5 proc., LSD - 1,4 proc., ekstazi - 4,4 proc., kokainą - 1,1 proc., heroiną - 4,8 proc., kreką - 0,3 procento moksleivių.