Po publikacijų DELFI mašinų parkavimo kaina brangiausioje Vilniuje aikštelėje – prie Nacionalinio vėžio instituto Santariškėse – nukrito iki euro už valandą, nors anksčiau 45 minutės kainavo 5 litus. Seimo Sveikatos reikalų komiteto nario Antano Matulo nuomone, tai irgi yra per daug.

„Apmokestinti tokių vietų, kaip ligoninė, turėtų neleisti moralė. Negalime nusiristi iki tokio lygio, kad ir darbuotojai, ir atvykstantys gydytis žmonės neturėtų kur palikti mašinų“, – kategoriškas parlamentaras.

Kai kurių įstaigų patikinimas, kad sunkūs ligoniai prie įėjimo į gydymo įstaigas visada įleidžiami ir galima įvažiuoti į vienos ar kitos ligoninės kiemą, A. Matulo teigimu, neatitinka realybės.

Jis su kolegomis tuo įsitikino praktiškai, patys pabandę privažiuoti prie gydymo įstaigų.

Įleido tik pamojus Seimo nario pažymėjimu

„Gali apsimesti kokiu tik nori ligoniu, kol neparodai Seimo nario pažymėjimo, niekas neįleidžia. Nors Seimo sveiktos komitetui pateiktuose atsakymuose buvo deklaruota, kad iki pusės valandos sunkius ligonius įleidžia“, – DELFI sakė Sveikatos komiteto narys.
Antanas Matulas

Su kolegomis jis prie kelių sveikatos priežiūros įstaigų Vilniaus mieste bandė rasti vietos pastatyti mašiną. „Tai – neįmanoma arba tu turi stovėti įsijungęs avarinius signalus, kol atsiranda vieta“, – konstatavo A. Matulas.

Nežmoniškos sumos

DELFI pašnekovas abejotinu vadino Vyriausybės nutarimą, „kurį pasirašė premjeras Algirdas Butkevičius ir buvęs sveikatos apsaugos ministras Povilas Vytenis Andriukaitis dėl mokamos aikštelės statybos prie Santariškių ligoninės, kuriai planuojama išleisti nežmoniškas sumas“.

„Jeigu planas bus įgyvendintas pagal tą sutartį, bus nežmoniškos kainos žmonėms. Kaip supratome, pastačius poros tūkstančių vietų mašinų stovėjimo aikštelę, Santariškėse nemokamų automobilio parkavimo vietų neliks. Tačiau dėl to diskusija toli gražu nėra baigta, nes valstybės pozicijos šiuo klausimu nėra jokios, o savivaldybės arba pačios sveikatos priežiūros įstaigos dažnai piktnaudžiauja pradėdamos apmokestinti vietas prie ligoninių. Žmonės yra priversti mokėti, nes neturi kitos išeities“, – piktinosi A. Matulas.

Anot jo, Seimo sveikatos reikalų komiteto tikslas – suformuoti valstybinę poziciją šiuo klausimu ir pasiekti, kad prie ligoninių būtų ir nemokamų vietų.

Apmokestinti darbuotojus – cinizmas

„Paaiškėjo, kad kai kurios sveikatos priežiūros įstaigos net iš savo darbuotojų ima pinigus už automobilius, kuriais jie atvažiuoja į darbą“, – keista A. Matului. – Pavyzdžiui, Santariškių klinikos vien iš darbuotojų, kurie prie įstaigų stato automobilius, per mėnesį uždirba 140 tūkst. litų. Tai – ciniškas veiksmas. Man kartais net nesuvokiamas ir mūsų darbuotojų geranoriškumas. Jeigu tai normalu, reikia apmokestinti ir Vyriausybės narius, kurie atvažiuoja į darbą, ir ministerijų tarnautojus, kurie stato automobilius uždaruose kiemuose. Prie parlamento taip pat yra didžiulė automobilių stovėjimo aikštelė, į kurią visi važiuojam – irgi būtų galima imti pinigus, bet niekas neima“.

A. Matulas dėl to nusiteikęs ryžtingai ir teigia, kad Seimo Sveikatos reikalų komitetas šiuo klausimu nesiruošia nuleisti rankų. Sprendimą priims po savaitės ar dviejų.

R. Šalaševičiūtė: deramės, kad nekainuotų pirmos valandos

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė abejoja Seimo Sveikatos reikalų komiteto užmojais.

„Žmogiškąja prasme, ligoninės yra ta vieta, kur atvykstama su problemomis, o ne pramogų ar apsipirkti, nors ir tokios įstaigos tam tikras išlygas teikia automobiliais atvykstantiems savo klientams“, – DELFI sakė ministrė.

Pasak R. Šalaševičiūtės, automobilių statymo problema prie Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Lazdynuose iki teismo išspręsta. Čia „mokamo parkavimo neliko, kaip ir nėra prie daugelio sveikatos priežiūros įstaigų“.

„Sprendimas dėl Santariškių automobilių stovėjimo aikštelių įrengimo koncesijos pagrindais priimtas jau anksčiau. Kai jau suderinti dokumentai ir procesas darbų prasidėjimo stadijoje, manau, kažką pakeisti sudėtinga. Išspręsti klausimą, kad nebūtų mokama už automobilių parkavimą, vargiai ar yra tokia galimybė. Todėl aš asmeniškai abejoju Seimo sveikatos reikalų komiteto galimybėmis kažką iš esmės pakeisti“, – sakė ministrė.

Pasak R. Šalaševičiūtės, vadovybės pasitarime buvo grįžta prie šio klausimo. „Parkavimo aikštelių įrengimui Santariškių miestelyje turėtų būti panaudota 40 mln. litų. Tačiau paskaičiuota, kad per 25 metus tai ne tik atsipirks, bet ir turėtų būti tam tikras pelnas, kurį žadama nukreipti sveikatos reikmėms. Vedamos derybos, kad apmokestinama būtų kuo mažiau, pirmos dvi valandos galbūt iš viso neapmokestinamos“, – sakė ministrė.

Kad nepiktnaudžiautų kaimynai, apmokestins visus?

Pasak politikės, vienas iš minimų argumentų, kodėl reikia apmokestinti aikšteles, „kad šalia esančių namų gyventojai nesinaudotų proga nemokamai prie ligoninių statyti automobilius“.

„Turi būti minimalus mokestis arba tam tikros sąlygos. Pavyzdžiui, jei būtų neapmokestintos tik kelios pirmos valandos, tai sustabdytų vietų užėmimą ne pagal paskirtį, kam jos iš tiesų skirtos“, - mano ministrė.

Vieninteliai moka už tai, kad atvažiuoja į darbą

Gydytojai, slaugytojai ir kiti ligoninių darbuotojai ko gero vieninteliai biudžetininkai, kurie atvykę į darbą moka pinigus už mašinos pastatymą. Paklausta, kaip tai vertina, R. Šalaševičiūtė teigė žinanti šitą problemą.

„Mes diskutavome su Respublikinės Vilniaus universitetinė ligoninės direktoriumi, mano pirmasis susitikimas buvo būtent su tos ligoninės kolektyvu ir iš tiesų buvo išsakyta problema, kad darbuotojai per mėnesį turi mokėti 120 litų už automobilio parkavimą, nepriklausomai, ar yra gydytojas ar slaugytojas, ar slaugytojo padėjėjas. Turint omenyje, kad žmonės gauna tikrai nedidelius atlyginimui, jų išsakytos pastabos – teisingos“, – pripažino ministrė.

R. Šalaševičiūtės nuomone, darbuotojai neturėtų už tai mokėti, nes jų atlyginimai nėra dideli. O dėl Santariškių, savu transportu į ligoninę atvykstantiems žmonėms reikėtų taikyti lankstesnes sąlygas.

Vienas iš siūlymų, kad žmonės galėtų 1-2 valandas aikštelėmis naudotis nemokamai. Arba jei nemokamų vietų nebus, gal pakaktų už valandą imti litą. Tai ir svarstoma, tačiau kokie bus rezultatai, tikrai šiandien negaliu prognozuoti“, – DELFI sakė ministrė.

Viena vieta mašinai – už buto kainą

Pirmajame Seimo reikalų komiteto posėdyje šiuo klausimu jo pirmininkė Dangutė Mikutienė kelis kartus pakartojo, kad prie ligoninių automobilių statymas lankytojams ir darbuotojams privalo būti nemokamas. A. Matulo žodžiais, iš ligonių reikalauti susimokėti už tai, kad atvažiuoja gydytis – pasibjaurėtina.

Sveikatos reikalų komiteto duomenimis, Santariškių klinikos vien iš čia dirbančių medikų už automobilių statymą per metus surenka beveik ketvirtį milijono litų. Vilniaus savivaldybė už automobilių statymą prie Santariškių klinikų gauna apie 140 tūkst. litų per mėnesį.

Šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerija yra paskelbusi konkursą ir ieško koncesininko, kuris apsiimtų Santariškėse įrengti daugiaaukštę 2250 vietų automobilių stovėjimo aikštelę.

Jos kainą Seimo sveikatos reikalų komitetui pasirodė neadekvati. „Išeina taip, kad vienos stovėjimo vietos įrengimas ir priežiūra kainuos kaip butas – 207 tūkst. litų", – stebėjosi Seimo sveikatos reikalų komiteto narys Juras Požėla.

Seimo Sveikatos komiteto skaičiavimais, konkurso sąlygose numatyta aikštelės statybos kaina, kuri siekia kone pusę milijono litų – per didelė, turint omenyje tai, kad statytojas įsipareigos statyti ir 25 metus prižiūrėti tik pastatą, o ne, kaip planuota anksčiau, ir sraigtasparnių nusileidimo aikštelę.

Sveikatos apsaugos viceministro Eriko Mačiūno teigimu, Seimo narių minėta kaina dar gali mažėti. Konkurso pirmajame etape dalyvauja keturios Lietuvos ir užsienio įmonės, kurios gali siūlyti aikštelę statyti ir prižiūrėti pigiau.

Sveikatos reikalų komitetas pareiškė norą susipažinti su konkurso dokumentais ir STT išvada apie jo skaidrumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (500)