Pagal Konstituciją Seimo nariams atostogos nepriklauso, tačiau jie, kaip ir kiekvienas mirtingasis, baigę visus darbus, per tarpsesijinę pertrauką gali atsipūsti ir, susidėję daiktus į Seimui priklausančius automobilius, išrūkti toli toli.

Visi parlamentarai gauna 1 VDU ūkio (apie 1000 Lt) išlaidoms. Tie, kurie automobilio neturi - neėmė nuo kadencijos pradžios arba atsisakė - gauna dar papildomai 0,8 VDU (apie 800 Lt) transporto išlaidoms. Beje, jie gali nuomotis iš Seimo Transporto skyriaus automobilius (su vairuotoju, arba be jo) ir už paslaugas (kelionę į darbą, po miestą, pas rinkėjus) sumokėti būtent iš tų papildomai skiriamų pinigų. Mokestis - panašus kaip už taksi paslaugas - iki 1 Lt už kilometrą.

Tie parlamentarai, kurie automobilių atsisakė, iš Transporto skyriaus nieko nemokamai negauna. Kaip sužinojo LŽ, daugiausia per mėnesį už tokias paslaugas buvo sumokėta apie 400 Lt.

Pasak Seimo kanclerio Jurgio Razmos, visa automobilių tvarka yra "paveldėta iš ankstesnių kadencijų". Jis teigė, kad automobiliai parlamentarams labai reikalingi ir per sesijų pertraukas: jei netikėtai seimūną tektų iškviesti kad ir į neeilinę sesiją rugpjūtį.

Šiuo metu Seimo nariams yra skirta apie 90 automobilių. Nemažai parlamentarų automobilių atsisakė, tačiau Seimo kancleris LŽ teigė, kad kitos kadencijos parlamentas automobilių greičiausiai apskritai atsisakys.

Tėvynės liaudies partijos pirmininkė Laima Liucija Andrikienė neseniai paskelbė jos vadovaujamos partijos tarybos pareiškimą dėl biudžeto išlaidų, skirtų valstybės valdymui, mažinimo. Jame nurodyti šaltiniai, kaip galima sumažinti biudžeto skyles. Vienas jų - siūlymas atsisakyti automobilių, kuriais naudojasi valdininkai. Pasirodo, įvairaus rango valdininkai naudojasi net apie 40 tūkst. automobilių!