Daugelis jų ryšėjo prieštaringai vertinamas Georgijaus juosteles. Jei ankstesniuose minėjimuose dalyvaudavo moksleiviai ir vienas kitas senyvo amžiaus veteranas, tai šiandien pastarųjų buvo vos vienas kitas. Užtat vyravo tvirtai sudėti vyrai nuožmiais veidais, kurie visi segėjo Georgijaus juosteles.

Renginyje grojo sovietinę praeitį primenančios melodijos „Denj pobedy“, „Katiuša“, įvairūs maršai.
Į tribūną pakilus oratoriams, minia nuščiuvo. Dažnas kalbėjusysis minėjo tokius terminus, kaip „istorijos perrašymas“, „neužmiršime jūsų žygdarbio“, „išvaduotojai“, „mieli veteranai, nekreipkite dėmesio į istorijos perrašinėtojus“, „Ura, draugai!” ir pan. 

Taip pat Lietuvos valdžia buvo paraginta paskelbti gegužės 9-ąją valstybine švente. Pastarasis pasiūlymas sulaukė ypač audringų ovacijų.

Klaipėdos miesto mero pavaduotojas Vytautas Čepas, pasisakantis už lietuvybės puoselėjimą ir nevengiantis viešai taisyti savo kolegų kalbos klaidų, be jokių dvejonių į susirinkusiuosius prabilo rusiškai. Tiesa, vicemeras santūriai pasveikino susirinkusiuosius ir veteranus su švente ir jiems palinkėjo ilgų gyvenimo metų.

Užtat Seimo narės Irinos Rozovos kalboje buvo galima išgirsti įvairių poteksčių. Baigdamas savo pasisakymą ji neišvengė ir įvykių Ukrainoje komentavimo. Seimo narė palinkėjo negarbinti svastikos, o verčiau prisisegti Georgijaus juostelę.

Laikinai einantis Rusijos Federacijos generalinio konsulato Klaipėdoje konsulo pareigas Vladimiras Novikovas priminė, kad per Antrąjį pasaulinį karą Sovietų sąjunga neteko 30 mln. žmonių. „Net 80 tūkstančių mūsų karių žuvo Lietuvoje. Nors dabar daugelis tai stengiasi užmiršti“.

Lietuvos rusų sąjungai priklausantis Klaipėdos miesto savivaldybės narys Viačeslavas Titovas taip pat neišvengė politikavimo. Jis griausmingu balsu prisiekė dėti visas pastangas, kad rusakalbiams nebūtų uždrausta švęsti gegužės 9-osios. „Ši diena buvo yra ir bus mūsų šventė!“ – baigė kalbą V. Titovas.

Visas mitingas, kurį stebėjo minimalios policijos pajėgos, praėjo ramiai.

Beje, šiandien vakare Klaipėdos „Švyturio“ arenoje vyks seniai anonsuotas legendiniu vadinamo Rusijos atlikėjo Jurijaus Šatunovo koncertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (964)