Maža to, A. Narbekovas konservatorei diagnozuoja potrauminį streso sindromą, nes esą ji nepripažįsta praeityje dariusi blogus darbus.

Kaip žinoma, trečiadienį Sveikatos reikalų komitete A. Narbekovas užsipuolė V. M. Čigriejienę, kad praeityje dirbdama akušere ginekologe ji mokė studentus atlikti abortus, nors abortai nėra nelegalūs nei šiuo metu, nei sovietiniais laikais.

„Ji, kaip asmuo, nebuvo mano taikinys. Tiesiog buvo kalbama apie specialistų ruošimą ir kaip tai, mediciniškai šnekant, yra blogai. Kadangi ji sėdėjo priešais mane, aš pasakiau, kad mes buvome mokomi profesorės ir kad buvusi profesorė pati tai darė. Reakcija buvo labai neadekvati, nors visi žino, kad taip buvo, kad ji darė. Tai gali pasakyti bet kuris žmogus, kuris tik mokėsi medicinos“, - DELFI aiškino A. Narbekovas.

„Reakcija buvo visiškai neadekvati. Medicinoje yra žinomas toks dalykas kaip potrauminis streso sindromas. Po juo pagal Pasaulinės sveikatos organizacijos klasifikaciją patenka žmonės, kurie dalyvauja aborto procedūroje: moteris, kuriai daromas abortas, ir gydytojai, kurie tai daro. Pasaulinėje mokslinėje literatūroje galite surasti daug tyrimų ir pamatysite, kad toks reiškinys egzistuoja. Vienas iš tokio reiškinio pasireiškimų yra neigimas, kad tai, ką tu darei, yra blogai. O reakcija, kuri kilo, buvo labai neadekvati, buvo neigiama, kad tai buvo daroma. Nors tai viešas dalykas, visi tai žino“, - tęsė kunigas.

Vida Marija Čigriejienė
Klausiamas, ar jo paties teiginiai, išsakyti Sveikatos reikalų komitete, jam atrodo adekvatūs, A. Narbekovas savo kaltės neįžvelgė ir vis kalbėjo apie tai, kad konservatorių parlamentarė turi suprasti savo blogus darbus.

„Aš manau, kad mano teiginys buvo adekvatus. Jūs pati atsakykite į klausimą: jeigu žmogūs darytų geras procedūras ir aš pasakyčiau, kad jis jas darė, tai, patikėkite, tokios reakcijos nebūtų. Mano kolegė gydytoja sako, toks žmogus sėdėtų pasipūtęs, nes darė gerus darbus. O čia labai akivaizdus įrodymas, kad tokiu priminimu buvo pataikyta į labai skaudžią vietą, bet ji pati turi tą suprasti“, - aiškino A. Narbekovas.

Pasiteiravus, kodėl svarstant įstatymo projektus jis apskritai pasirinko kalbėti apie V.M. Čigriejienę, kunigas sugrįžo prie Seimo narės „nuodėmių“.

„Ji ir nebuvo temos branduolys, ji buvo tas žmogus, kuris daro abortus ir moko studentus tai daryti. Ir viskas. Ji galėjo sakyti, kad buvo tokios programos, kad tuo laiku mes buvome priversti ir kitaip negalėjome, bet ji išsigina, ji puola, ji pasidaro agresyvi“, - sakė A. Narbekovas.

Kunigas neigiamai atsiliepė ir V.M. Čigriejienę komiteto posėdyje gynusį Antaną Matulą.

Antanas Matulas
„Jisai lygiai toks pat abortų darytojas. Varnas gynė varną. Tai labai elementaru ir paprastai paaiškinama. Jis elgėsi irgi neadekvačiai“, - konstatavo A. Narbekovas.

Paklaustas, kodėl negynė savo įsitikinimų ir nesipriešino abortų mokymui Kauno medicinos institute, kunigas priminė, kad tai buvo sovietiniai metai.

„Jūs pabandykite, būdamas studentas paprieštarauti profesorei. Manau, kad jūs, ko gero, nepabaigsite mokslų. Jūs kalbate labai naiviai“, - teigė kunigas.

DELFI primena, kad A. Narbekovas Seimo narę užsipuolė Sveikatos reikalų komiteto posėdžio metu, kai buvo svarstomas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pateiktos Gyvybės prenetalinėje fazėje apsaugos įstatymo pataisos, kuriomis norima drausti abortus.

Remiantis Seimo narių pasakojimu, A. Narbekovas vartojo itin šlykščią retoriką bei kalbėjo apie kūdikių rankų ir kojų traukimą. Įsiutę parlamentarai nusprendė nebekviesti kunigo į komitetų posėdžius, o konservatorius Antanas Matulas užsiminė apie paties A. Narbekovo gyvenimą iki kunigystės.