Komitetas, svarstydamas „Sodros“ pertvarką, trečiadienį pritarė, kad nuo 2018 metų būtų taikoma tokia tvarka. Tai ne galutinis komiteto sprendimas, nes kol kas svarstymai tik pradėti, neaptartos pataisos, todėl dėl viso projekto parlamentarai balsuos vėliau.

„Siūloma, kad kiekvienais metais „Sodra“ automatiškai pagal turimus duomenis padidintų pensiją už tiek, kiek mėnesių praėjusiais metais pensininkas įgis darbo stažo faktiškai - nelaukiant stažo metų, bei nuo faktiškai sumokėtų įmokų ateityje „Sodrai“ nebus įdomu, ar įmoka bus per dieną uždirbta, ar per metus“, — BNS teigė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Inga Buškutė.

Dabar norint, kad būtų perskaičiuojama pensija, žmogus turėtų dirbti ne mažiau kaip vienerius metus iš eilės ir gauti ne mažesnę algą kaip MMA.

„Dirbdamas už pusę MMA, jis gauna pusės metų darbo stažą, bet pensija jam perskaičiuojama, tik įgijus pilnų metų (12 mėnesių — BNS) stažą, todėl jam reiktų padirbėti dar pusmetį. Beje, jeigu jis dirba visus metus, net už mažiau negu MMA, jis užsidirbs pusę metų stažą, o ne metus“, — BNS teigė ji.

Pasak „Sodros“ vadovo Mindaugo Sinkevičiaus, dabartinė tvarka neteisinga, nes „nėra gerai“, kad dirbančiam pensininkui kasmet reikia kreiptis į „Sodrą“ dėl pensijų perskaičiavimo.

„Matolme problemą, kad žmogus padirba pusę metų, sumoka įmokas, bet neturi teisės kreiptis, kad pensija jam būtų perskaičiuojama, gal net tų įmokų jis ir nemažai sumokėjęs“, — BNS teigė „Sodros“ vadovas.