„Pirmadienį šaukiame neeilinį komisijos posėdį, kviečiame apygardos prokurorą, merą, ministrą, vaiko teisių kontrolierę, turbūt dar papildomai savivaldybės atstovus iš vaiko teisių. Keliame kelis klausimus – kaip vyks tyrimas ir kokių priemonių bus imtasi, kas turi būti nedelsiant padaryta, kad tokie dalykai nenutiktų ateityje“, – BNS sakė komisijos vadovas konservatorius Mykolas Majauskas.

Trečiadienio vakarą Kėdainiuose itin sunkiai sužalotas ketverių metų vaikas. Pasak medikų, ketverių berniukas namuose praktiškai buvo užmuštas, atvykusiems medikams jį pavyko atgaivinti, tačiau vaiko būklė itin sunki. Vaiko mušimu įtariama jo motina ir šios sugyventinis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis teigia, kad nuolat pasikartojantys smurto prieš vaikus atvejai rodo, jog dabartinė vaiko teisių apsaugos sistema neveikia. Jis sako jau penktadienį ketinąs susitikti su kitais ministrais, kurių veikla susijusi su vaikų teisių apsauga ir peržiūrėti visą sistemą, nes dabartinė funkcionuoja netinkamai.

Seimo Savižudybių prevencijos komisija yra parengusi ir Seimui pateikusi įstatymo pataisas, kad visų formų – fizinis, emocinis, seksualinis – smurtas prieš vaiką, įskaitant fizines bausmes, būtų draudžiamas. Kaip smurtas būtų apibrėžiama ir nepriežiūra – nuolatinis nepakankamas pagrindinių vaiko fizinių, emocinių, socialinių poreikių tenkinimas ar netenkinimas, keliantis grėsmę vaiko sveikatai, raidai ar orumui.

Tačiau sausio viduryje šis projektas buvo išimtas iš Seimo posėdžio darbotvarkės, teigiant, kad reikia sulaukti naujos redakcijos įstatymo, kur ir būtų nustatyta reikalinga vaiko teisių apsauga.