Atmetė mažiausią kainą pasiūliusį dalyvį

2015 metų pabaigoje Seimo kanceliarija paskelbė automobilių atsarginių detalių viešąjį pirkimą. Jame dalyvavo trys galimi tiekėjai: UAB „Martonas“, UAB „Tanagra“ ir UAB „AD Baltic“.

UAB „Martono“ pateiktas pasiūlymas buvo 149 243 eurų vertės, UAB „Tanagros“ – 138 519 eurų vertės, o UAB „AD Baltic“ – 94 231 euro vertės. Nors mažiausią kainą pasiūlęs dalyvis buvo UAB „AD Baltic“, šios įmonės pasiūlymas buvo atmestas.

Pasiūlymas buvo atmestas kaip neatitinkantis pirkimo dokumentuose nustatytų reikalavimų. Reikalavimuose buvo nurodyta, kad visos automobilių detalės turi būti pagamintos Europos Sąjungos šalyse. Įmonės „AD Baltic“ pateiktame pasiūlyme kelios detalės buvo pagamintos Turkijoje. Tokių prekių buvo tik už 633 eurus iš bendros 94 tūkstančių eurų sumos.

Nepaisant to, kad mažiausią kainą pasiūlęs tiekėjas buvo atmestas dėl palyginus mažos smulkmenos, „AD Baltic“ įmonė bandė įrodyti, kad jų Turkijoje pagamintos prekės yra lygiavertės Europos Sąjungoje pagamintoms dalims, pateikė pirkimo komisijai sertifikatus, kurie įrodo jų lygiagretiškumą. Tačiau pirkimo komisija pasiūlymą atmetė dokumentų net nenagrinėjusi.

Konkurso laimėtoja buvo paskelbta daugiau nei 44 tūkstančiais eurų brangesnį pasiūlymą pateikusi įmonė „Tanagra“.

„Tanagrai“ nuo 2012 metų – riebus kąsnis iš Seimo

Tai ne pirma viešojo pirkimo sutartis, kurią Seimo kanceliarija sudaro su įmone „Tanagra“, su įmone dažnai sudaromi mažos vertės pirkimai automobilių dalims pirkti.

Pagal internete skelbiamus duomenis, nuo 2012 metų Seimo kanceliarija yra viena iš trijų pagrindinių įmonės „Tanagra“ prekių pirkėjų viešųjų pirkimų sektoriuje.

O pagal sutarčių sumas, skelbiama, kad Seimo kanceliarija nuo 2012 metų sumokėjo daugiausiai pinigų už prekes per viešuosius pirkimus įmonei „Tanagra“ – 280 830 eurų. Palyginimui, antroje vietoje pagal sutarčių vertę su „Tanagra“ yra Anykščių miškų urėdija, tačiau sutarčių vertė siekia vos 22 636 eurus.

"Tanagros" uždirbtos sumos iš viešųjų pirkimų nuo 2012 m.

Kelią užkirto Viešųjų pirkimų tarnyba

Kelią daug brangesniam automobilių dalių pirkimui Seimo kanceliarijai užkirto Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), kuri, įvertinusi pirkimo aplinkybes ir dokumentus, įpareigojo nutraukti viešojo pirkimo procedūras.

Gegužės mėnesį pateiktoje VPT Kontrolės skyriaus vertinimo išvadoje yra nustatyti įstatymo pažeidimai.

„Pirkimo sąlygose nustatyta kainodara yra nepagrįsta, neobjektyvi ir nustatyta nesivadovaujant kainodaros metodika“, - konstatuojama VPT išvadoje.

Taip pat VPT neigiamai įvertino ir konkurso sąlygą, kad visos automobilių detalės turi būti pagamintos Europos Sąjungos šalyse, dėl kurios buvo atmestas mažiausią kainą pasiūlęs tiekėjas: „Konkurso sąlyga, kad „automobilių atsarginės dalys turi būti naujos, pagamintos ES šalyse“ yra diskriminacinė, nes: nurodo automobilių dalių kilmę (geografinę erdvę), sudaro prielaidas riboti konkurenciją, pirkimo komisijos nurodyti argumentai yra nepagrįsti, atsižvelgiant į tai, kad tik reikalavimo nustatymas, jog automobilių atsarginės dalys turi būti pagamintos ES šalyse, neužtikrina, kad bus pasiūlytos kokybiškesnės detalės, kadangi detalės, kurios pagamintos ne ES, gali atitikti tarptautinių ar kitų standartų reikalavimus kokybei.“

VPT pažymi, kad atlikdama pirkimą Seimo kanceliarija su mažiausią pasiūlymą pateikusia įmone elgėsi netinkamai: „Pirkimo komisija netinkamai vertino tiekėjo UAB „AD Baltic“ pasiūlymą. Tiekėjas nurodė, jog jo siūlomos detalės yra lygiavertės ES pagamintoms ir pateikė atitinkamos gamyklos privataus prekinio ženklo patvirtinimą, Prancūzijos sertifikavimo įmonės išduotą kokybės sertifikatą, kuris patvirtina produktų kokybę ir atitinkamumą ES standartams.

Tarnyba pažymi, kad tiekėjas turi teisę įrodinėti savo pasiūlytų prekių lygiavertiškumą, ir tik tuo atveju, jeigu tiekėjas neįrodo lygiavertiškumo, jo pasiūlymas gali būti atmestas. Šio konkretaus pirkimo atveju, pirkimo komisijos priimtas sprendimas nenagrinėti tiekėjo UAB „AD Baltic“ pateiktų dokumentų neatitinka įstatymo.“

Nutraukė pirkimą, bet sutartį už 18 tūkstančių vis tiek pasirašė

Gavusi Viešųjų pirkimų tarnybos įpareigojimą, Seimo kanceliarija nutraukė pirkimo procedūras. Tačiau po kiek laiko automobilių dalių pirkimo sutartis su „Tanagra“ vis tiek buvo pasirašyta, tik jau mažesnei sumai.

2016 m. rugpjūtį Seimo kanceliarija reorganizavo viešąjį pirkimą kaip mažos vertės pirkimo apklausą. Nors įmonė „AD Baltic“ prieš tai buvo pateikusi geriausią pasiūlymą, kuris buvo atmestas nepagrįstai, ji į naujojo pirkimo apklausą net nebuvo pakviesta.

18 tūkstančių eurų vertės sutartis automobilių dalių pirkimui 2016 rugpjūtį buvo pasirašyta su įmone „Tanagra“.

Seimo kanceliarija: skubiai prireikė automobilių dalių

Seimo kanceliarija, komentuodama nepavykusį viešąjį pirkimą, nedaugžodžiavo. Jos atstovas teigė, kad mažos vertės pirkimą greitai teko organizuoti, nes skubiai prireikė automobilių dalių.

„Automobilių atsarginių detalių pirkimo procedūros 2016 m. gegužės 19 dieną buvo nutrauktos vykdant Viešųjų pirkimų tarnybos įpareigojimą“, - komentavo Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Artūras Zeleniakas.

Seimo rūmai

Į klausimą, kodėl taip greitai, jau rugpjūčio mėnesį, buvo pasirašyta mažos vertės pirkimo sutartis su ta pačia įmone „Tanagra“ toms pačioms automobilių dalims, o mažiausią kainą pasiūliusį įmonė į apklausą iš viso nebuvo pakviesta, Seimo kanceliarijos atstovas teigė, kad neprivalo kviesti prieš tai buvusių dalyvių.

„Kadangi pirkimo procedūros buvo nutrauktos, Seimo kanceliarijos Veiklos administravimo departamento Transporto skyrius, skubiai prireikus detalių, 2016 m. rugpjūčio 2 dieną įvykdė apklausą, kurioje tiekėjai pakviesti dalyvauti pagal apklausos sąlygose nustatytus reikalavimus. Perkančioji organizacija neprivalo apklausti prieš tai vykusiame ir nutrauktame konkurse dalyvavusių tiekėjų“, - komentavo A. Zeleniakas.