Nutarimo projektą teikiantys Seimo nariai pažymi, kad paveikslo karūnavimas atspindi „Lietuvos svarbos pripažinimą ir yra glaudžiai susijęs su valstybingumo kūrimosi procesu“, jo istorija siejama su kunigaikščiu Vytautu.

„Stebuklais ir malonėmis garsėjantis paveikslas – tai pirmas Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, antras už Romos ribų, kuris iškilmingai 1718 metų rugsėjo 4 dieną vainikuotas popiežiaus Klemenso XI atsiųstomis karūnomis, suteikiant jam Ligonių Užtarėjos titulą“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Projektą registravo netoli dvidešimties Seimo narių, tarp jų – Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė bei kiti šios frakcijos nariai, keli „tvarkiečiai“, konservatoriai, „valstiečiai“.

Vyriausybei siūloma sudaryti Lietuvos Globėjos paveikslo karūnavimo 300-ųjų metinių minėjimo komisiją, kitų metų biudžete skirti lėšų programos įgyvendinimui.

Trakų Dievo Motinos paveikslas datuojamas 16 amžiumi, jo autorius nežinomas. 17 amžiuje paveikslas maldininkų imtas garbinti kaip stebuklingas, iki pat 18 amžiaus pabaigos šis paveikslas buvo garsiausias Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje.