Už V.Zeliankos skyrimą ketvirtadienį per slaptą balsavimą buvo 44 parlamentarai, prieš buvo tiek pat, septyni susilaikė.

LAT teisėjus prezidento teikimu skiria Seimas.

V.Zeliankai vadovaujant Vilniaus apygardos teismui šio teismo teisėjų kolegija priėmė apkaltinamąjį nuosprendį buvusiam Darbo partijos pirmininkui Viktorui Uspaskichui, Seimo nariams "darbiečiams" Vytautui Gapšiui ir Vitalijai Vonžutaitei.

"Tai vienas iš tų atvejų Seime, kurį būtų galima pavadinti gėdingu. Balsavimą nulėmė ne dalykinės konkretaus kandidato savybės, o, aišku, kad motyvai buvo politiniai. Ne paslaptis, kad kandidatas į LAT teisėjus buvo susijęs su byla, kurioje dalyvauja viena iš koalicijos partnerių. Ir, manau, mažai kam kilo abejonių dėl aplinkybių, dėl kurių mes šiandien turim tokį balsavimą", - balsavimo rezultatus komentavo liberalas Gintaras Steponavičius.

"Darbietis" V.Gapšys replikuodamas atsakė, kad jį "stebina liberalai, kurie susipyko su matematika". "Kaip jūs beskaičiuosite ir kaip bebandysite įtarinėt ir primetinėt, net neatskleidžiant slapto balsavimo rezultatų akivaizdžiai matyti, kad nei viena frakcija nenulėmė balsavimo rezultatų, nes net teoriškai nei viena frakcija tokių rezultatų nulemti negalėjo", - sakė V.Gapšys. DP frakcija Seime turi 29 narius.

V.Zeliankos kandidatūrą į LAT teikė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Kitas jis kandidatas - advokatas Gediminas Sagatys - ketvirtadienį teisėju buvo paskirtas. Už jo kandidatūrą balsavo 72 Seimo nariai, prieš buvo 14, susilaikė 7 parlamentarai.

Pagal Teismų įstatymą, Aukščiausiojo Teismo teisėjus skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu. Kandidatūras į Aukščiausiojo Teismo teisėjus prezidentui parenka ir pasiūlo Aukščiausiojo Teismo pirmininkas, tačiau šis siūlymas prezidento nesaisto.