Dėl pažeidimų svarstant Miškų įstatymą Kaimo reikalų komitete į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją kreipėsi keturi Seimo nariai socialdemokratas Petras Čimbaras, liberalas Juozas Baublys, „tvarkietis“ Vytautas Kamblevičius ir konservatorius Kazys Starkevičius.

Šiems Kaimo reikalų komiteto nariams sukėlė klausimų komiteto pirmininko Andrejaus Stančiko sprendimas svarstyti siūlymus Miškų įstatymui ne atskirai, o juos apjungiant klausimus. Seimo narių nuomone, tokiu būdu buvo pažeistas pačio komiteto pasitvirtintas reglamentas.

Kaimo reikalų komiteto pirmininkas komisijai paaiškino, kad iškilusių klausimų buvo labai daug, o laikas buvo ribotas, todėl buvo apjungto klausimai. Tačiau A. Stančikas patikino, kad kiekvienas komiteto narys turėjo teisę pasisakyti, buvo skirta laiko ir klausimu, į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją besikreipusių narių reikalavimu buvo iškviesto ekspertai.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė pažymėjo, Kaimo reikalų komiteto posėdžiuose visi siūlymai buvo iš esmės svarstyti, komiteto pirmininkas pasiūlė balsuoti dėl kiekvieno Seimo nario pasiūlymo ilgai nediskutuojant ir dauguma tam pritarė.

Pasak R. Tamašunienės, toliau buvo balsuojama dėl kiekvieno pasiūlymo, o diskusijos vyko dėl naujų siūlymų ir išvadų , kurios nebuvo anksčiau svarstyti.

Lietuvos valstiečių – žaliųjų sąjungos narė Asta Kubilienė tokį kreipimąsi į Etikos ir procedūrų komisiją vadino politinėmis manipuliacijomis siekiant vilkinti sprendimo dėl Miškų įstatymo priėmimą.

Tirs Seimo narių interesus

Antradienį Seimo etikos sargai taip pat nusprendė pradėti tyrimą dėl į ją besikreipusių keturių parlamentarų viešųjų ir privačių interesų suderinimo. To komisijos prašė Kaimo reikalų komiteto pirmininkas A. Stančikas manydamas.

„Komiteto pirmininkas mano, kad komiteto nariai, turėdami interesų, labai stipriai atstovaudami kitos pusės nuomonę, nereformuotų urėdijų nuomonę, galėjo turėti viešųjų ir privačiųjų interesų. Tą nustatyti privalo mūsų komisija, ar iš tikrųjų jie susiję, ar gali kilti interesų konfliktas, ir ar turėjo Seimo nariai vengti to interesų konflikto“, - sakė R. Tamašunienė.

Komisija šiuo klausimu pasisakys tik rudenį.

Seimas spręs dėl urėdijų reformos

Antradienį Seime turėtų būti svarstoma urėdijų reforma, dėl kurios parlamentarai turėtų galutinai apsispręsti šią savaitę, per pratęstą Seimo sesiją.

Praėjusią savaitę Seimo Aplinkos apsaugos komitetas nepritarė Vyriausybės siūlomam miškų urėdijų pertvarkos scenarijui – 42 miškų urėdijas sujungti į vieną valstybinę įmonę, o pasirinko liberalesnį kai kurių konservatorių ir liberalų bei socialdemokratų remiamą planą.

Pagal komiteto palaimintą Pauliaus Saudargo ir Simono Gentvilo parengtą Miškų įstatymo projektą, kuris yra analogiškas socialdemokratų įsivaizduojamai urėdijų reformai, iki 2019 metų pabaigos urėdijos turėtų būti sustambintos, sumažinant jų skaičių iki 15–25 – jų plotas turėtų būti nuo 30 tūkst. iki 70 tūkst. hektarų (dabar vidutinis urėdijų plotas yra 25,2 tūkst. ha). Nuo 2020 metų urėdijų plotą nustatytų Vyriausybė.