Antradienį po pateikimo 56 balsais „už“, aštuoniais – „prieš“ ir 19 parlamentarų susilaikius pritarta tokioms Administracinių nusižengimų kodekso pataisoms. Jas toliau svarstys Seimo komitetai.

Pataisos numato, kad už alkoholinių gėrimų vartojimą viešose vietose arba pasirodymą neblaiviam viešoje vietoje bauda nuo dabartinių 14–30 eurų kiltų iki 20–100 eurų. Pakartotinai padarius pažeidimą, grėstų 100–200 eurų bauda, kai dabar už tai gali būti skiriama 30–90 eurų bauda.

Pasak Vidaus reikalų ministerijos, tokios pataisos parengtos siekiant sumažinti alkoholio vartojimą, o dabartinė bauda nepakankama. Aiškinamajame rašte pažymima, kad apie ketvirtadalį ištirtų nusikalstamų veikų padaro neblaivūs asmenys, o protokolų dėl alkoholio vartojimo pažeidimų per metus surašoma apie 50 tūkstančių.

Taip pat griežtėtų baudos už maudymąsi draudžiamose vietose, apsvaigus nuo alkoholio, saugaus elgesio ant ledo pažeidimus. Už tai grėstų 100–500 eurų bauda, pakartotinis pažeidimas užtrauktų 500–900 eurų baudą. Šiuo metu elgesio vandenyje ar ant ledo taisyklių pažeidimai užtraukia baudą nuo 16 iki 60 eurų, pakartotiniai pažeidimai – nuo 60 iki 140 eurų baudą.

Pataisas inicijuojanti Vidaus reikalų ministerija pažymi, kad šiuo metu baudos už neatsargų elgesį vandenyje ar ant ledo neatgraso nuo pažeidimų, o gelbėjimo darbų kaštai – dideli.

Pateikiamas duomenimis, 2015 metais ugniagesiai gelbėtojai atliko daugiau negu 320 gelbėjimo darbų vandenyje ir ant ledo, kurių metu jie ištraukė 116 skenduolių ir išgelbėjo 60 žmonių, iš jų 14 vaikų.

Primenamas ir atvejis, kai 2016 metų sausio 31 dieną Kuršių mariose atskilo didelė ledo lytis su žvejais – ugniagesiai gelbėtojai valtimi į krantą perkėlė 48 žmones, o dalis išgelbėtų žvejų iškart po nelaimės pakartotinai lipo ant ledo.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, gelbėjimo darbai vandenyje ar ant ledo paprastai kainuoja nuo 100 iki 1000 eurų ir daugiau.