Grupė socialdemokratų įregistravo Referendumo įstatymo pataisą, kad Konstitucijos 12 straipsnis, reglamentuojantis dvigubos pilietybės nuostatas, būtų laikomas pakeistu, jeigu tam pritartų du trečdaliai referendume dalyvavusių rinkėjų. Dabar šis Konstitucijos straipsnis gali būti pakoreguotas, jei tokią valią pareiškia daugiau kaip pusė atėjusiųjų balsuoti. Be to, referendume privalo dalyvauti daugiau kaip pusė į sąrašus įtrauktų rinkėjų.

„Minėtą ribą siūlome taikyti tik Konstitucijos 12 straipsniui, daugiau nieko nekeičiame. Manau, tai būtų gana logiškas žingsnis. Šiuo metu nematau kito būdo išspręsti dvigubos pilietybės problemą“, – sakė pagrindinė šios idėjos iniciatorė socialdemokratė Birutė Vėsaitė.
Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad iš esmės plačiau leisti dvigubą pilietybę galima tik pakeitus Konstituciją. Šis Konstitucijos straipsnis keičiamas tik referendumu.

Šiuo metu dviguba pilietybė leidžiama piliečiams, kurie išvyko iš Lietuvos iki nepriklausomybės atkūrimo ir jų palikuonims, tačiau nėra suteikiama išvykusiems nepriklausomybės metu.

Liberalizavimo šalininkai teigia, kad dvigubą pilietybę būtina įteisinti, siekiant išlaikyti emigrantų ryšius su Lietuva ir atsižvelgiant į globalizacijos tendencijas. Kritikai sako, kad piliečiai gali būti ištikimi tik vienai valstybei ir baiminasi, kad užsienio pilietybių gali siekti tautinės mažumos, o tuo gali pasinaudoti Rusija.