Ketvirtadienio plenariniame posėdyje parlamentarai padarė pertrauką svarstydami Visuomenės informavimo įstatymo pataisas. Balsuojant pastraipsniui, Seimas pritarė 50 ir 51 straipsnių projektui.

Minėtuose straipsniuose reglamentuojamas visuomenės informavimo kontrolieriaus (VIK) įstaigos sukūrimas ir nustatomos jos kompetencija.

Pagal Seimo nario Sauliaus Šaltenio pasiūlymą, kuriam pritarė Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas (ŠMKK), visuomenės informavimo įstaigą sudarys kontrolierius ir 4 ekspertai - pedagogikos, psichologijos, šeimos problemų, teisės ir visuomenės informavimo specialistai.

Kontrolieriui bus mokamas 5 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) dydžio, ekspertams - keturių VDU dydžio atlyginimai. VDU dabar yra kiek mažiau nei 1100 litų. Įstaigos veikla bus finansuojama atskira eilute iš valstybės biudžeto.

Šis pasiūlymas laikomas kompromisiniu, palyginti su pernai krikščionio demokrato Arimanto Raškinio teiktu siūlymu įsteigti net dvi naujas kontroliuojančias institucijas, kurios būtų turėjusios galimybę bausti pažeidėjus.

Centristas Gintaras Šileikis, LDDP frakcijos narys Justinas Karosas ir socialliberalas Rolandas Zuoza ragino iš įstatymo projekto išbraukti minėtuosius 50 ir 51 straipsnius.

Anot G. Šileikio, nepriklausomai nuo to, ar bus naujoji institucija, ar jos nebus, galutiniai sprendimai bus priimami teisme. G. Šileikis ir R. Zuoza siūlė skirti lėšų jau gyvuojančiai Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijai, išplečiant jos įgaliojimus.

G. Šileikio teigimu, "tai yra principinis klausimas, ar mes kuriame dar vieną kontrolės instituciją, ar ne, ar paliekame demokratinį kelią, kai vyksta savireguliacija".

Krikščionių demokratų frakcijos narys Algirdas Patackas teigė, kad savireguliacijos principas nepasiteisino, o naujoji institucija turės "saugoti visuomenę nuo agresyviosios žurnalistikos".

Naujos institucijos kūrimą parėmė ir Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis.