Užsienio reikalų komiteto pirmininko Justino Karoso pateiktam rezoliucijos projektui pritarė 61 parlamentaras, prieš balsavo 6, susilaikė 12, daugiausia – Darbo partijos frakcijos nariai.

Rezoliucijoje Seimas pripažino sekmadienį vykusius Baltarusijos prezidento rinkimus „neteisėtais ir neatitinkančiais tarptautinių laisvų ir demokratinių rinkimų standartų“ bei pritarė reikalavimams surengti naujus laisvus ir demokratinius rinkimus.

Parlamentas pareikalavo nedelsiant paleisti visus rinkimų kampanijos metu ir po jos už politines pažiūras sulaikytus asmenis bei kitus politinius kalinius, taip pat žada stebėti, kad būtų užtikrintas rinkimuose dalyvavusių opozicijos aktyvistų saugumas.

Rezoliucijoje griežtai nepritarta Rusijos demonstruojamai paramai Baltarusijos režimui ir pastangoms legitimizuoti suklastotus rinkimus, Europos Sąjungos (ES) valstybių vadovai paraginti bloko ir Didžiojo aštuoneto susitikimuose pareikalauti iš Rusijos nutraukti paramą Baltarusijos režimui.

„(Seimas) kreipiasi į pasaulio šalių vyriausybes ir kviečia remti Baltarusijos demokratines jėgas bei pilietinę visuomenę, taip pat taikyti griežtas individualias sankcijas Baltarusijos režimo atstovams“, - teigiama rezoliucijoje.

Ji priimta atsižvelgus į rinkimus stebėjusių Seimo narių kritines pastabas, tai, kad kai kuriems tarptautiniams stebėtojams nepagrįstai buvo atsisakyta išduoti Baltarusijos vizas, prieš rinkimus buvo grubiai pažeidžiamos pagrindinės piliečių teisės ir žodžio bei susirinkimų laisvės, akredituotiems tarptautiniams stebėtojams buvo trukdoma stebėti balsavimo eigą, o išankstiniai dabartiniam prezidentui palankūs rezultatai buvo pradėti skelbti anksčiau, nei pasibaigė balsavimui skirtas laikas.

Opozicinės Liberalų frakcijos seniūno pavaduotojas Algis Kašėta taip pat buvo parengęs rezoliucijos projektą, kuriuo siūlyta pažymėti, kad balsavimas neatitiko laisvų, demokratiškų ir teisingų rinkimų standartų. Parlamentaras siūlė Seimui griežtai pasmerkti ir pareikalauti nedelsiant nutraukti bet kokius Baltarusijos valdžios smurtinius veiksmus prieš opozicijos atstovus, taip pat paremti demokratines jėgas ir pakviesti tarptautinę bendruomenę tęsti bendras pastangas kuriant laisvą bei demokratišką šios šalies visuomenę.

Pirminiais Centrinės rinkimų komisijos duomenimis, rinkimuose pergalę iškovojo dabartinis valstybės vadovas A.Lukašenka, už kurį balsavo 82,6 proc. rinkėjų, dalyvavusių balsavime. Už bendrą opozicijos kandidatą Aleksandrą Milinkevičių balsavo 6 proc. rinkėjų. Opozicija nesutinka su šiais rezultatais ir reikalauja surengti naujus laisvus bei sąžiningus rinkimus.