Už jį balsavo 68 Seimo nariai, prieš buvo 4, susilaikė 9 parlamentarai. Šio įstatymo iniciatorė yra prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Iki šiol Lietuva neturėjo vieno įstatymo, aiškiai apibrėžiančio NVO veiklą. Įstatymu nustatomas NVO apibrėžimas, šių organizacijų veikla, bendradarbiavimas su valstybės institucijomis.

Įstatymas nurodo, kad NVO - nuo valstybės ar savivaldybių institucijų nepriklausomas savanoriškumo pagrindais visuomenės ar jos grupės naudai veikiantis viešasis juridinis asmuo, kurio tikslas nėra politinės valdžios siekimas arba vien religijos tikslų įgyvendinimas.

NVO nebūtų laikoma: politinės partijos, profesinės sąjungos bei darbdavių organizacijos, organizacijos, kuriose narystė yra privaloma atitinkamos profesijos atstovams, susivienijimai, kuriuose daugiau kaip trečdalis dalyvių yra pelno siekiantys juridiniai asmenys, sodininkų bendrijos, daugiabučių gyvenamųjų namų ir kitokios bendro nekilnojamojo turto valdymo tikslu įsteigtos bendrijos, šeimynos.

Taip pat įstatymu atskirai apibrėžiama viešosios naudos nevyriausybinė organizacija - NVO, kurios veikla teiktų naudą ne tik jos dalyviams, bet ir visuomenei.

Nevyriausybinių organizacijų plėtros politikos formavimą organizuoti, koordinuoti ir ją įgyvendinti pavesta Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.

Numatoma, kad įstatymas įsigalios 2014 metų balandžio 1 dieną. Iki to laiko Vyriausybė ar jos įgaliotos institucijos turės priimti šio įstatymo įgyvendinamuosius teisės aktus.

Pirmąjį įstatymo projekto variantą Seimui pateikė prezidentė D.Grybauskaitė, pažymėdama, kad tai yra pirmasis žingsnis reglamentuojant NVO statusą ir veiklą. Prezidentūros teigimu, nesutvarkyta teisinė bazė yra vienas didžiausių trikdžių šio sektoriaus plėtrai.

Šalyje šiuo metu veikia apie 10 tūkst. nevyriausybinių organizacijų.