Seimas ketvirtadienį po pateikimo priėmė svarstyti konservatorių parengtas Strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių bei kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių įstatymo pataisas, kuriomis siūloma Giraitės ginkluotės gamyklą perkelti į svarbesnį - strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių sąrašą.

Jame esančios įmonės gali būti iš dalies privatizuojamos, bet akcijų galėtų įsigyti tik tie privatūs nacionaliniai ir užsienio asmenys, kurie atitiks nacionalinio saugumo interesus, o 51 proc. akcijų liktų valstybei. Dabar ši gamykla įtrauktą į nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių sąrašą.

Pasak pataisas pristačiusio Ekonomikos komiteto nario Dainiaus Kreivio, saugoti gamyklą nuo pardavimo reikia, nes regione veikia su Lietuvos gamykla konkuruojančios įmonės: „Todėl didelė tikimybė, kad nupirkta ši gamykla gali būti ir uždaryta ir prarastos rinkos, kurioms ji dabar dirba“.

„Galima ją tikrai privatizuoti, bet pasilikime kontrolę šios įmonės — 51 proc.“, — pridūrė D.Kreivys.

Jo įsitikinimu, Lietuva neturėtų šios įmonės prarasti, nes ji gamina kokybiškus šovinius, o jos veikla yra pelninga, patenka tarp didžiausių kapitalo grąžą generuojančių bendrovių, tačiau ją smukdo anksčiau susikaupusios skolos. Gamyklos skola Finansų ministerijai birželio pabaigoje siekė 13,636 mln. eurų.

D.Kreivys tikina, kad investavus į gamyklą, jos veikla būtų dar pelningesnė.

„Reikalingos gal dvi papildomos investicijos, jeigu Finansų ministerija leistų investuoti, pastatyti dar vieną liniją, kad gamyba būtų ypatingai pelninga - eina kalba apie 9 kalibro šovinius, kurių užsakymų ganykla turėtų 5-6 metams į priekį“,— teigė D.Kreivys.

Toliau pataisas Seimas svarstys rudenį.

2000 metais įkurta gamykla veikia Kauno rajone, Vijūkuose. Nuo 2006 metų daugiau nei 90 proc. produkcijos įmonė parduoda NATO ir kitų šalių karinėms pajėgoms, specialiosioms struktūroms ir kitoms institucijoms.