Vyriausybės programai pritarė 83 parlamentarai, 39 pasisakė prieš, 9 susilaikė. Vyriausybės programai, kaip iš anksto ir buvo deklaravę, nepritarė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Liberalų sąjūdžio frakcijos. „Drąsos kelio“ ir Mišrios Seimo narių grupės frakcijos susilaikė.

Po balsavimo paskirtasis premjeras Algirdas Butkevičius kadenciją baigiantį ministrą pirmininką Andrių Kubilių pasveikino gėlių puokšte.

J.Razma: mūsų frakcija negali balsuoti už tokią Vyriausybę

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos vardu kalbėjęs Jurgis Razma valdantiesiems įgėlė dėl strigusio Vyriausybės formavimo, kurį pavadino šou „Darbo partijos vadas parinkinėja kandidatus į ministrus“. Pasak J. Razmos, kai kurie ministrai tenkina tik minimaliausius reikalavimus, dalis jų nesireiškė savo kuruojamose srityse, kiti išvis nebuvo pastebimi viešosios politikos erdvėje.
„Nelengva tikėtis, kad tokia Vyriausybės ras reikiamas proveržio kryptis ir ves Lietuvą į tą garsiai deklaruojamą visuotinę gerovė. Todėl mūsų frakcija negali balsuoti už tokią Vyriausybę“, - sakė J. Razma.

Pasak J. Razmos, apie Vyriausybės programą neverta daug diskutuoti dėl jos nekonkretumo ir ministrų negebėjimo atskleisti, ką reiškia „abstraktūs, gražiai skambantys programos siekiai“. Opozicijos atstovas sakė, kad dažniausiai į tokį klausimą ką sulaukdavo pažado sudaryti darbo grupę.

„Todėl juokaudamas net sugalvojau tokias eiles Vyriausybės programai apibūdinti: „Yra Lietuvoj problemų/Ką darysim/Darbo grupę sudarysim“, - juokavo opozicijos atstovas. Jo teigimu, Vyriausybės programa remiasi nesąžiningais populistiniais rinkimų programos pažadais, nesąžiningu darbą baigiančios Andriaus Kubiliaus Vyriausybės palikimo vertinimu. J. Razma sako, kad Vyriausybė kuria nesąžiningas ateities iliuzijas atskiroms visuomenės grupėms.

J. Razma Vyriausybės programoje įžvelgė atakas prieš tradicinę šeimą, o situaciją su energetiniais projektais vadino migla: esą šioje srityje nėra jokio aiškumo. Konservatoriaus teigimu, švietimo srityje metamasi į kraštutinumą – atsisakant krepšelių sistemos, ketinama grįžti į 1999 metus.

Vyriausybės programą kritikavo ir Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis. Liberalų sąjūdžio frakcija Vyriausybės programai taip pat nepritars. „Drąsos kelio“ partijos frakcijos lyderė Neringa Venckienė pareiškė, kad balsuojant dėl programos, jos frakcija susilaikys, tačiau ateityje palaikys tuo žingsnius, kurie atneš naudą Lietuvos žmonėms.

A.Kubilius: už abejingumo programą balsuoti negalime

Laikinasis premjeras A. Kubilius naujai Vyriausybei linkėjo sėkmės, tačiau negailėjo kritikos jų programai. „Manęs nepalieka vienas įspūdis: 16-tos Vyriausybės ir koalicijos programa buvo rašoma abejingai“, - sakė A. Kubilius.

Pasak A. Kubiliaus, programoje vartojami žodžiai visiškai nenubrėžia, kokiais konkrečiais darbais gražūs žodžiai bus įgyvendinti. „Abejingas požiūris į programą, pakankamai abejingas požiūris į patį Vyriausybės formavimą, ministrus, kai kurie, kaip sako, atitinka tik minimalius standartus, rodo vieną aiškų dalyką: ne Vyriausybės formavimas ir ne jos programa yra svarbiausias tikslas tų, kurie formuoja šiandien štai tokią politiką“, - teigė A. Kubilius.

A. Kubiliaus nuomone, Darbo partijai labiau rūpi pačios partijos likimas, socdemams – kaip įsitvirtinti kairėje politinio gyvenimo arenoje. A. Kubilius dėkojo savo vadovautos Vyriausybės nariams, dirbusiems per giliausią keleto pastarųjų dešimtmečių krizę.
„Mes dirbome visų pirma būdami neabejingi. Mes buvome neabejingi, liksime neabejingi, nebūsime cinikai ir rimtuose nacionalinės svarbos darbuose paremsime Vyriausybę, jeigu ji tokiems darbams nebus abejinga. Bet už tokią programą, abejingumo programą, negalime balsuoti“, - kalbėjo A. Kubilius.

E.Masiulis: programoje matome elementų su dvigubu dugnu

Eligijus Masiulis
Vyriausybės programą kritikavo ir Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis. Liberalų sąjūdžio frakcija Vyriausybės programai taip pat nepritars. Frakcija pareiškė, kad jai griežtai nepriimtinas programoje numatytas didesnis pajamų apmokestinimo progresyvumas, Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų rinkinys, įvardytos prielaidos didinti kapitalo apmokestinimą. Liberalai primena, kad Lietuvoje daugiau uždirbantieji jau ir šiuo metu sumoka daugiau mokesčių, PVM lengvatos iškreipia sąžiningą rinką ir realiai gyventojams prekių neatpigina, o didinant kapitalo apmokestinimą šalyje investicijų nedaugės – bus priešingai, vadinasi, kartu mažės ir darbo vietų.

„Vyriausybės programoje matome fokusų elementų ir nuostatų su dvigubu dugnu. Jei ši programa būtų verslo plano pamatas, ir Vyriausybė kaip klientė užsuktų į banką prašyti paskolos savo svajonei įgyvendinti, greičiausiai bankas pasiūlytų dar kartą atsiversti pradžiamokslį“, – teigė E. Masiulis.

Liberalai trumparegišku laiko Vyriausybės programoje įvardytą siekį sugriauti švietimo ir mokslo reformą – tai liberalai vadina aklo politinio revanšizmo pavyzdžiu, kai sprendimai priimami negalvojant apie mokslo bendruomenę. Pasak liberalų, sveikatos apsaugos srityje Vyriausybės vizija pernelyg ribota – vietoj to, kad įteisintų oficialias priemokas gydymo įstaigose, kovai su smulkiąja korupcija žadama tik prevencinė stebėsena.

Tuo metu „Drąsos kelio“ partijos frakcijos lyderė Neringa Venckienė pareiškė, kad balsuojant dėl programos, jos frakcija susilaikys, tačiau ateityje „palaikys tuo žingsnius, kurie atneš naudą Lietuvos žmonėms“.

V.Uspaskichas: pritarsime programai

Viktoras Uspaskichas
Darbo partijos frakcijos vardu kalbėjęs frakcijos seniūnas Viktoras Uspaskichas sakė, kad frakcija palaikys Vyriausybės programą. Jis džiaugėsi, kad programoje numatyti kai kurie dalykai, buvę Darbo partijos rinkimų programoje.

„Darbiečių“ lyderis pasidžiaugė numatytais planais kurti konkurencingą aplinką verslui, tačiau pasigedo daugiau dėmesio energetikai. „Kalbant su premjeru mes išgirdome, kad tas klausimas bus išnagrinėtas nuodugniai, netrukus bus priimta valstybės energetikos politika“, - sakė frakcijos seniūnas.

Pasak V. Uspaskicho, mokesčių pertvarka neturi būti revoliucinė, o tik po analizių ir skaičiavimų. Jis džiaugėsi, kad programoje numatyta didinti minimalų atlyginimą iki 1000 Lt, nors Darbo partijai norėtųsi daugiau.

V. Uspaskichas pasidžiaugė planais mažinti PVM ir kitus mokesčius verslui, kuris konkuruoja vidaus rinkoje su importu ir eksportuoja savo prekę į tarptautinę rinką.

I.Šiaulienė: ankstesnė Vyriausybė Lietuvą varė į grabą

Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė tikino, kad A. Kubiliaus Vyriausybė Lietuvos iš krizės neišvedė, o iš esmės varė į grabą.

„Nerealių dalykų šioje Vyriausybės programoje nėra, nežiūrint to, kad programą parengti buvo nepaprasta. (...) Aš tikiuosi, kad įgyvendins šitą programą, o ši Vyriausybė atėjusi ne „bėdavoti“, o dirbti, suformulavusi sau labai konkrečius uždavinius ir tikrai tų uždavinių pasieks“, - teigė I. Šiaulienė.

Pasak I.Šiaulienės, socialinės gerovės kūrimas bus pradedamas nuo užimtumo didinimo, nedarbo, skurdo, socialinės atskirties mažinimo, prielaidų realiam darbo užmokesčiui didėti kūrimo, finansinio tvarumo, taip pat socialinio draudimo sistemos stiprinimo. Ji taip pat kalbėjo apie šildymo kainų mažinimą, pensijų ir socialinių išmokų didinimą, planus keisti švietimo ir mokslo politiką.

„Aš suprantu, kad gali būti valdančiųjų pasipiktinimas – pasigendama kai kurių darbų tęstinumo. Bet mielieji – negali būti tęstinumo tokių darbų, kurie Lietuvoje nepasiteisino ir nepasitvirtino“, - dėstė I. Šiaulienė. Frakcijos seniūnė atkreipė dėmesio, kad net nepradėjusi dirbti, Vyriausybė sulaukė didžiausios kritikos ir oponavimo.

„Ši Vyriausybė visų pirma įsitikins ir matys aiškų sprendimą, kokius veiksmus reikia atlikti, kad Lietuva būtų vedama iš sumaišties, vedama ekonominio tikslingumo, racionalumo keliu, ne vien tik madingų šūkių, kaip buvo elgiamasi anksčiau, kai Vyriausybė, nežinodama, ką daryti, iš esmės Lietuvą varė į grabą“, - kalbėjo I. Šiaulienė.

A.Butkevičių maloniai nustebino ekonomistų objektyvumas

Sakydamas savo baigiamąją kalbą, paskirtasis premjeras A. Butkevičius pirmiausiai pareiškė esantis maloniai nustebęs dėl ekonomistų vertinimų jo Vyriausybės programai. Esą analitikai kairiųjų vyriausybes dažnai kritikavo, o šįsyk pažvelgta nešališkai.

„Buvau nustebęs, kad buvo pasižiūrėta objektyviai“, - atviravo A. Butkevičius.

Anot jo, Vyriausybės programa buvo ruošiama sudėtingu laiku. O kritiką programai jis vadino politikavimu. „Bet mes nuo jo nepabėgsim“, - tęsė paskirtasis premjeras.

A. Butkevičius kritikus, teigiančius, esą jo komandos planuojamos programos nebus įgyvendintos, pirmiausiai prašė palaukti ir leisti tas programas įgyvendinti.

Jis taip pat gynė savo Vyriausybės ministrus. Esą dažni pasisakymai Seimo tribūnoje nėra kompetencijos matas.

Žada kurti gerovės valstybę

Kaip numato Seimo statutas, svarstant Vyriausybės programą Seimo plenariniame posėdyje pirmiausia išklausomas Seimo opozicijos lyderio pranešimas, frakcijų ir komitetų išvados. Po to rengiama diskusija, kurios pabaigoje žodis suteikiamas paskirtajam ministrui pirmininkui, taip pat numatyta galimybė jam ir paskirtiesiems ministrams dar kartą atsakyti į Seimo narių klausimus.

Kai ministras pirmininkas ir ministrai baigia atsakinėti į parlamentarų klausimus, Seimas turi priimti sprendimą dėl Vyriausybės programos. Nauja Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimo posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma pritaria jos programai.
Vyriausybės nariai prisiekia Seime Vyriausybės įstatymo nustatyta tvarka.
Vyriausybė

Vyriausybės programoje aptariamos svarbiausios vertybės, apžvelgiama paveldėta padėtis Lietuvoje, nubrėžiamos pagrindinės Vyriausybės 2012-2016 metų veiklos kryptys, prioritetai. A. Butkevičiaus Vyriausybė pagrindiniu siekiu įvardija gerovės valstybės kūrimą, „kad Lietuvos žmonės jaustųsi orūs, saugūs ir laimingi“.

„To siekdami imsimės ne revoliucijų, o tvarių ir ilgalaikių sprendimų, įvertindami tai, kas buvo atlikta, ir taisydami tai, ką būtina pakeisti“, - rašoma Vyriausybės programoje. Pagrindine vertybe ir gerovės šaltiniu įvardijamas darbas.

Socialdemokrato A. Butkevičiaus vadovaujamos koalicinės Vyriausybės darbų programoje įrašytos 539 nuostatos.

Atskiri Vyriausybės veiklos skyriai skirti ekonomikos skatinimui, verslui ir inovacijoms, socialinei politikai, švietimui ir mokslui, kultūros politikai, tautinėms bendrijoms, sveikatos tausojimo ir stiprinimo, asmens ir visuomenės sveikatos apsaugos politikai.
Vyriausybės programoje taip pat kalbama apie energetiką ir energetinį saugumą, transportą, aplinkosaugą ir urbanistiką, konkurencingą žemės ūkį ir įvairiapusę kaimo plėtrą, valstybės valdymą ir kovą su korupcija, teisę ir teisėtvarką, teisėsaugą, krašto gynybą ir nacionalinį saugumą, ES ir užsienio politiką.