Už tokį Seimo nutarimą ketvirtadienį balsavo 47 parlamentarai, prieš nebuvo nė vieno, 5 balsuodami susilaikė.

Tuo pačiu nutarimu parlamentarai patvirtino ir Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) parlamentinio tyrimo išvadas dėl Kauno pedofilijos bylos tyrimo.

Pats generalinis prokuroras A.Valantinas per atstovę spaudai perdavė, kad Seimo nutarimo nekomentuoja.

"Kaip šiandien nebeturime užsienio reikalų ministro, taip po šių išvadų kitą savaitę neturėsime generalinio prokuroro ir, tikėtina, nepriklausomos prokuratūros", - prieš balsavimą sakė valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Saulius Pečeliūnas.

Anot jo, šiame nutarime užkoduotas A.Valantino atleidimas iš pareigų. Konservatorius ragino parlamentarus niekam nepataikauti, negalvoti apie savo ambicijų patenkinimą, o susimąstyti, kokios bus pasekmės. "Byla juk dar nepasiekė teismo, teismas dar neįvyko", - priminė S.Pečeliūnas.

Tuo metu opozicijos atstovas "tvarkietis" Jonas Ramonas sakė, kad generalinis prokuroras jau seniai turėjo atsistatydinti.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė šią savaitę sakė, kad dėl A.Valantino galimybių dirbti toliau bus apsispręsta po Seimo išvadų ir planuojamo susitikimo su Generalinės prokuratūros vadovu. Prezidentūra ketvirtadienį Seimo nutarimo nekomentavo. Prezidentės vertinimo tikimasi po jos susitikimo su A.Valantinu, kuris turėtų įvykti kitos savaitės pirmoje pusėje.

Generalinį prokurorą 7 metams skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarus.

R.Šukys: patvirtintos išvados nereiškia nepasitikėjimo

Seimo vicepirmininkas, Teisės ir teisėtvarkos (TTK) komiteto narys Raimondas Šukys tvirtina, jog Seimo priimtas nutarimas, kuriuo generalinis prokuroras A.Valantinas pripažintas netinkamai atlikęs pareigas, nėra pagrindas jam atstatydinti.

"Seimas patvirtino nutarimu TTK atlikto tyrimo išvadas, pačiame Seimo nutarime yra įvardintas prokuroras kaip šios konkrečios bylos tyrimo metu netinkamai atlikęs pareigas. Savaime šis nutarimas nereiškia jokio nepasitikėjimo generaliniam prokurorui", - ketvirtadienį žurnalistams vertindamas Seimo sprendimą sakė R.Šukys.

Seimas ketvirtadienį priėmė nutarimą, kuriuo patvirtino TTK išvadas dėl Kauno pedofilijos bylos tyrimo, kartu priimdamas ir nuostatą, jog generalinis prokuroras A.Valantinas nesugebėjo tinkamai organizuoti jo vadovaujamų institucijų darbo bei netinkamai vykdė teisės aktuose jam numatytas pareigas.

TTK atlikto tyrimo išvadose konstatuojama, kad Kauno pedofilijos byla tirta aplaidžiai, neoperatyviai, nekvalifikuotai, o dėl pareigūnų neveikimo neužkirstas kelias dviejų žmonių nužudymui.

Tačiau išvados nėra pagrindas trauktis A.Valantinui, sakė R.Šukys, argumentuodamas, jog šiuo atveju Seimas konstatuoja generalinio prokuroro darbo trūkumus konkrečioje byloje, o ne jo tinkamumą eiti šias pareigas.

"Savaime teisiškai tai nesukuria pasekmių, dėl kurių generalinis prokuroras galėtų būti atleistas", - sakė R.Šukys.

Seimo vicepirmininkas pabrėžė, jog spręsti dėl A.Valantino galimybės eiti pareigas sprendžia prezidentas. Konstitucija numato, jog generalinį prokurorą skiria ir atleidžia Seimo pritarimu.

TTK atlikto tyrimo išvadose konstatuojama, kad Kauno pedofilijos byla tirta aplaidžiai, neoperatyviai, nekvalifikuotai, o dėl pareigūnų neveikimo neužkirstas kelias dviejų žmonių nužudymui.

Išvadose taip pat teigiama, kad prokuratūra pagal savo kompetenciją skyrė nepakankamai dėmesio vaiko teisių ir teisėtų interesų apsaugai užtikrinti, nebuvo imtasi skubių priemonių visuomenės informavimo priemonėse pasirodžiusiai informacijai, galinčiai pakenkti vaikui, pašalinti. Atskleista ir vaiko teisių apsaugos tarnybų specialistų darbo trūkumai.

Seimas TTK nariams buvo nurodęs išsiaiškinti, ar kauniečio Drąsiaus Kedžio skundų tyrimas buvo atliekamas laikantis įstatymų reikalavimų, ar šis tyrimas nebuvo nepagrįstai vilkinamas, kokių veiksmų turėtų imtis valstybės institucijos, kad ikiteisminiai tyrimai vyktų operatyviau ir ekonomiškiau, įvertinti galimai egzistuojančias teisinio reguliavimo spragas.

Praėjusių metų spalio 5 dieną Kaune nušautas teisėjas Jonas Furmanavičius ir Violeta Naruševičienė. Juos ir dar tris asmenis, tarp jų - ir buvusią gyvenimo draugę, mergaitės motiną Laimą Stankūnaitę - kaunietis D.Kedys kaltino tvirkinus jo mažametę dukterį bei jos pusseserę arba sąvadavimu.

Dėl tvirkinimo į teisėsaugą vyras kreipėsi užpernai lapkritį, tačiau ikiteisminis tyrimas nebaigtas iki šiol. Teisėsauga yra paskelbusi D.Kedžio paiešką.