Už nutarimą, kuriuo patvirtintos komiteto išvados, antradienį balsavo 93 Seimo nariai, prieš – šeši, 16 parlamentarų susilaikė.

Seimo pavedimu Valstybės saugumo departamento (VSD) medžiagoje nurodytas aplinkybes tyręs NSGK praėjusią savaitę konstatavo, kad palaikydamas artimus ir nuolatinius ryšius su Rusijos valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovais M.Bastys veikė prieš Lietuvos interesus.

Išvadose pažymima, kad „artimi Seimo nario M.Basčio ryšiai su buvusiais ir esamas Rusijos Federacijos žvalgybos ir saugumo struktūrų pareigūnais, Kremliui artimais žurnalistais ir buvusiais bei esamais nusikalstamo pasaulio atstovais kelia grėsmę nacionaliniam saugumui“.

Išvadose taip pat teigiama, kad M.Bastys, tarpininkaudamas „Rosatom“ ir su ja susijusioms įmonėms, „siekė daryti įtaką politiniams procesams ir aukščiausiems pareigūnams Lietuvoje, kurie galėjo pakeisti Lietuvos geopolitinę kryptį ir padaryti žalos Lietuvos valstybei“.

Seimo komitetas savo išvadomis taip pat pareiškė, kad teikdamas paaiškinimus jam M.Bastys melavo. Prieš liudydamas laikinajai tyrimo komisijai ar šiomis teisėmis dirbančiam komitetui, asmuo pasirašo pasižadėjimą sakyti tiesą, priešingu atveju gresia baudžiamoji atsakomybė.

Dėl M.Basčio veiksmų Seimas yra pradėjęs ir apkaltos procedūrą, bet ji buvo sustabdyta, kol parlamentinį tyrimą vykdė NSGK. Apkaltos komisiją planuojama atnaujinti – skirti kitus narius vietoje NSGK priklausančių ir tyrime dėl M.Basčio ryšių dalyvavusių parlamentarų, kad nekiltų abejonių dėl jų nešališkumo.

M.Bastys visus kaltinimus neigia. Jis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad ši pagal Baudžiamąjį kodeksą įvertintų jo veiksmus.

Seimas NSGK prieš keletą savaičių pavedė atlikti parlamentinį tyrimą dėl VSD medžiagoje nurodytų M.Basčio ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.