Seimas linkęs nustatyti, kad ateityje terminuotos darbo sutartys nuolatiniam darbui galėtų būti sudaromos tik tais atvejais, jeigu dėl to bus sutarta kolektyvinėje sutartyje, kurias dabar darbuotojai ir darbdaviai yra sudarę apie 15 proc. šalies įmonių. Tokios sutartys galėtų būti sudaromos tik su penktadaliu įmonės darbuotojų. Jos galiotų dvejus metus ir galėtų būti pratęsiamos.

Seimas ketvirtadienį, svarstydamas naujojo Darbo kodekso projektą, pritarė tokioms naujovėms. Tačiau šis Seimo sprendimas dar nėra galutinis ir už naują terminuotų sutarčių sudarymo tvarką Seimas dar balsuos vėliau.

„Jeigu lygintume su dabartine situacija, tai terminuotų sutarčių atsiranda galimybė turėti daugiau ir net nuolatinio pobūdžio darbams – čia yra lengvata verslui“, – BNS tvirtino socialdemokratas A.Sysas.

Pasak jo, tose įmonių, kuriose nebus kolektyvinių susitarimų dėl terminuotų sutarčių nuolatiniam darbui sudarymo, jos negalės būti pasirašomos, o jeigu tai būtų padaryta, darbuotojas galėtų kreiptisį teismą.

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys sako, kad šių sutarčių iš viso nereikėtų, nes bankai jas ignoruoja.

„Siūloma įteisinti devynias įvairių formų sutarčių formas, o terminuotų iš principo nereikėtų, nes su jomis žmonių mūsų finansinės institucijos traktuoja kaip neturinčius pastovių pajamų ir nesuteikia paskolų “, – BNS sakė parlamentaras.

Tačiau parlamentarai taip pat nutarė, kad ateityje nebūtų nustatyta pratęsiamų to paties žmogaus turimų kelių terminuotų sutarčių trukmė.

Socialinių reikalų ir darbo komitetas buvo nutaręs, kad su tuo pačiu darbuotoju paeiliui einančių terminuotų darbo sutarčių, sudarytų skirtingoms darbo funkcijoms atlikti, bendra trukmė negali viršyti penkerių metų. Pažeidus šį reikalavimą, tokia darbo sutartis taptų neterminuota. Tačiau Seimas tokiam komitetui siūlymui nepritarė, o balsavo už „darbiečio“ Mečislovo Zaščiurinsko pataisą, kuria jis pasiūlė iš viso panaikinti nuostatas dėl paeiliui einančių terminuotų darbo sutarčių maksimalios trukmės: už tai balsavo 30 Seimo narių, prieš - du, o susilaikė 26 parlamentarai.

„Nebelieka paeiliui einančių terminuotų sutarčių termino“, – BNS tvirtino Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo departamento direktorė Eglė Radišauskienė.

Dabar galiojantis Darbo kodeksas terminuotas darbo sutartis leidžia sudaryti ne ilgiau kaip iki 2 metams vykdyti vieną funkciją, o iki 5 metų, kai darbuotojui priskiriama daugiau funkcijų.