Antradienį paskelbtame pareiškime apie grupės įkūrimą sakoma, kad ši grupė siekia karo veiksmų nutraukimo Čečėnijoje, skatina humanitarinę paramą nukentėjusiems nuo karo žmonėms, remia tarptautinės teisės normų ir principų taikymą Čečėnijoje.

Iniciatyvinėje grupėje yra 11 parlamentarų, priklausančių "Jaunajai Lietuvai", Moderniųjų krikščionių demokratų sąjungai, Lietuvos centro sąjungai, Lietuvos laisvės sąjungai, Socialdemokratinei koalicijai, Lietuvos krikščionių demokratų partijai, konservatoriams, Naujajai sąjungai ir liberalams.

Grupės pirmininku išrinktas S. Buškevičius, jo pavaduotoju centristas - Gintaras Šileikis. Pasak pareiškimo, parlamentinių ryšių su Čečėnija grupė Lietuvos Seime veikia jau aštuonerius metus.

Oficialus Vilnius laiko Čečėniją neatskiriama Rusijos Federacijos dalimi, nors daug kartų reiškė susirūpinimą dėl žmogaus teisių pažeidimų šioje Šiaurės Kaukazo respublikoje. Tačiau praėjusios kadencijos Seime veikė gausi parlamentinių ryšių su Čečėnija grupė, Seimo rūmuose dažnai buvo rengiamos konferencijos Čečėnijos klausimu.